Hoe kies je de beste stijl voor je keuken?

Ieder vertrek in huis is belangrijk: de woonkamer, slaapkamer, badkamer, maar de keuken: dat is pas echt waar het allemaal plaatsvindt, de samenhang van je gezinsleven en de plek waar kokkerellen en borrelen met vrienden samengaan. Hoe die keuken eruit komt te zien, dat is een ander verhaal. Waar baseer je de stijl op? We mogen dan wel weten welke apparatuur we absoluut willen terugzien in de keuken, maar de stijl, die is soms lastig te bepalen. Lees met ons mee.

Selecteer je persoonlijke smaak

Iedereen zit op ‘de socials’, maar weet je welke social je écht in de gaten moet houden als je zoekt naar een andere keukenstijl: Pinterest. Pinterest is hét social media kanaal om al je op internet gezochte afbeelding van keukens, keukenaccessoires, apparaten, stijlen in onder te brengen. Je kunt op Pinterest een eindeloze collage samenstellen, waar op den duur een prachtig beeld uit tevoorschijn komt van jouw échte smaak. Een absolute aanrader om mee te beginnen. Natuurlijk moet e.e.a. wel binnen je budget passen.

Waarborg de functionaliteit

We kunnen wel gaan voor een design look, maar praktisch blijven is ook een groot goed. Let op dat je geen materialen kiest die in de praktijk zeer snel vies worden, waar je constant met een schoonmaakdoek naast staat. Of materialen die kwetsbaar zijn en snel ‘verouderen’. Je zult niet de eerst zijn die spijt heeft gekregen van hoogglans en ongepolijste houten keukenbladen. Denk na over het gebruik van de keuken. Vind je veel opbergruimte belangrijk en wil je graag een kookeiland? Zorg ervoor dat de gekozen stijl ook past bij je persoonlijke behoeftes.

Kleur- en materiaal keuze

Kleuren en materialen spelen een grote rol in de keukenstijl. Kies kleuren die passen bij je persoonlijke smaak en zorg ervoor dat ze passen bij de rest van je interieur. Materialen zoals hout, marmer en roestvrij staal kunnen een grote invloed hebben op de uitstraling van je keuken.

Stel een budget vast

Tenslotte is het budget ook belangrijk. Sommige stijlen zijn duurder dan andere. Wees dus realistisch over wat je kunt veroorloven en kies een stijl die binnen je budget past. Houd er rekening mee dat de meest prijzige onderdelen van een keuken de keukenkasten, apparatuur en het aanrechtblad zijn. Sla ook zeker lowbudget gigant IKEA niet over, want de Zweedse woonreus heeft soms verrassend eigentijdse en gave keukenonderdelen in het assortiment.

Bijpassende accessoires

En vergeet niet dat je persoonlijke stijl niet beperkt hoeft te blijven tot je keuken. Als je eenmaal de perfecte keukenstijl hebt gekozen, kun je dezelfde stijl doortrekken op andere aspecten van je dagelijks leven. Overweeg bijvoorbeeld tassen met bedrukking en boodschappentassen bedrukt met tekst die jouw persoonlijke smaak weerspiegelen. Op die manier kun je jouw stijl in allerlei aspecten terug laten komen.