Maak slim gebruik van de beperkte ruimte in een studio of appartement

In de woonkamer van een appartement of bijvoorbeeld studio is de ruimte vaak beperkt. Hoe kun je deze ruimte toch zo benutten, dat je woonkamer je het gewenste comfort biedt? Kies je voor combinatie van een 2-zitsbank met een losse fauteuil? Ga je voor een iets groter model bank en laat je de fauteuil achterwege? Dit artikel helpt je de beperkte ruimte in een kleinere woonkamer optimaal te benutten.

Bepaal voor jezelf waar de woonkamer aan moet voldoen

Een goede eerste stap bij het inrichten van een kleiner formaat woonkamer is het bepalen van de functies van deze ruimte. Wil je er samen met je partner een goede film kunnen kijken in de avond? Geniet je op de zaterdagochtend vanuit je stoel van je krant? Hebben je kinderen een plek nodig om te kunnen spelen? Op basis van de wensen die je voor jezelf onder elkaar zet kun je beginnen aan de indeling van de woonkamer.

Zoek naar een praktische invulling van de beschikbare ruimte

De volgende stap bij het inrichten van een kleine woonkamer is het zo praktisch mogelijk indelen hiervan. Zoek bijvoorbeeld naar een televisiemeubel, dat je ook kunt gebruiken als opbergplek voor losse kaarsen, je fotoboeken, een gamecomputer van je kind, enzovoorts. Het is zonde wanneer er veel ruimte overblijft tussen het televisiemeubel en de vloer. Heb je een hoog televisiemeubel? Je kunt de ruimte opvullen met fraaie manden. Zorg er hierbij voor dat je vanuit de woonkamer niet in deze manden kunt kijken. Het zou de ruimte rommelig maken!

Juiste aantal zitplekken voor jouw huishouden

Niet onbelangrijk in de inrichting van een woonkamer is het aantal zitplekken voor je gezin. Kies je voor een van de comfortabele relaxbanken met twee of drie zitplekken? Ga je voor een compacte hoekbank? Het aanbod aan banken is groot, ook voor de kleinere woonkamers van appartementen en studio’s. Zoals eerder in de inleiding van dit artikel genoemd werd, kun je een twee- of driezitsbank combineren met een losse fauteuil, wanneer je meer zitplekken nodig hebt en de ruimte voor een grote bank beperkt is. Laat gasten op je eetkamerstoelen zitten! Dit bespaart veel ruimte in de woonkamer.

Maak gebruik van lichte en natuurlijke kleuren

Naast de indeling en praktische invulling van de woonkamer is ook het juiste kleurgebruik belangrijk. Kies in een kleinere woonkamer bij voorkeur voor lichte, natuurlijke kleuren. Denk bijvoorbeeld aan een kleur als beige of lichtgrijs. Ook zandkleurige tinten zijn geliefd bij stylisten op dit moment. De natuurlijke kleuren stralen niet alleen warmte, maar ook rust uit. Dit past bij een kleinere ruimte en sluit aan op de laatste interieurtrends. Andere kleuren die hierbij vaak gebruikt worden zijn olijfgroen en azuurblauw. Deze kleuren kunnen voor een kleine woonkamer echter net te donker zijn.

Spiegelwand voor optisch grotere ruimte

Het gebruik van spiegels aan de wand helpt de natuurlijke lichtinval in een compacte woonkamer door de ruimte te weerkaatsen. Op deze manier zal de woonkamer optisch groter ogen. Het voorkomt dat de ruimte bijvoorbeeld bij het gebruik van een grote bank al snel benauwd aanvoelt. Niet alleen weerkaatsten de spiegels het natuurlijke licht van buiten; ze laten je ook door de ruimte heen kijken. Wij worden er blij van in ieder geval! Zie wat ze voor je interieur kunnen beteken; kies dan wel voor een op maat gemaakte spiegel en niet voor spiegeltegels; die zijn echt achterhaald.

‘Kwantum-Tik-Tok-Spiegel’

Kies voor spiegels met een ronde vormen; ze zijn hartstikke populair momenteel. Neem alleen al de “Kwantum spiegel“, die onlangs het nieuws haalde (deze moet je even zien), dankzij de hype op ‘Tik Tok’ was hij landelijk overal binnen een kwartier uitverkocht. Er stonden zelfs wachtrijen buiten bij Kwantum filialen! De ‘Teddy spiegel’ is dus zo’n type spiegel wat een echt musthave van dit moment is; zachte vormen én een zachte afwerking.