Zelf een aquarium maken, waar let je op?

Krab in het aquarium. Foto: SvdEnt en V. Mulders
Krab in het aquarium. Foto: SvdEnt en V. Mulders

Een aquarium kun je in principe zelf maken van ongehard glas en een afdichtmiddel. De bouw luistert wel echt nauw; bij een kleine ontwerpfout of montagefout kan het aquarium uit elkaar vallen onder de waterdruk, of lekkage vertonen. Het is daarom echt aan te raden om een aquarium te kopen als je voor zekerheid wilt gaan. Hoe richt je zelf een aquarium in?

Juiste grootte bepalen

De grootte moet aansluiten bij de plek waar hij wordt geplaatst, bij het type vissen wat je wilt gaan houden en bij de draagkracht van de kast waarop hij wordt geplaatst. Vaak wordt er uit gegaan van 20 maal het aantal liters per grootte van de vis. Bedenk vooraf of het een biotoop aquarium wordt, wat de natuurlijke leefomgeving moet nabootsen, of dat het echt een gezelschapsaquarium moet worden. Let ook altijd op of de vissen goed met elkaar kunnen en welke niet.

Benodigde apparatuur

Voor een aquarium heb je minimaal de volgende basisapparaten nodig: een filter, verwarmer bij tropische vissen, thermometer, verlichting en je moet een aquarium pomp kopen. Zorg ervoor dat je deze apparatuur van goede kwaliteit aanschaft om de gezondheid van je vissen te waarborgen.

Het aquarium inrichten op het type waterdieren. Foto: SvdEnt en V. Mulders
Het aquarium inrichten op het type waterdieren. Foto: SvdEnt en V. Mulders

Inrichting van het aquarium

Kies een geschikte bodemsubstraat voor je aquarium, zoals zand of grind en let op of dit type bodem past bij de vissen die je wilt houden.

 • Vissen eten vaak van de bodem waar alg groeit, maar ook hun ontlasting valt naar beneden en overgebleven voer.
 • Laat je dus goed informeren vooraf.
 • Grind is gemakkelijker te reinigen dan zand overigens.
 • Daarnaast voeg je natuurlijk decoraties toe, zoals (kunststof) rotsen en waterplanten; niet alleen voor de uitstraling van het aquarium, maar zeker ook als interessant landschap voor de vissen en het bieden van schuilplekken.
 • Kies voor waterplanten die geschikt zijn en passen bij de verlichting en waterparameters van je aquarium.
 • Enkele populaire soorten zijn anubias, javavaren en cryptocorynes.
 • Plaats de decoraties en planten in je aquarium volgens je ontwerp.
 • Zorg ervoor dat je de planten op de juiste manier plant en de decoraties stevig plaatst om te voorkomen dat ze omvallen.

Aquarium vullen met water

Vul het aquarium met water op huiskamertemperatuur en behandel met een waterconditioner om eventuele schadelijke stoffen te neutraliseren. Vul het water tot het niveau dat geschikt is voor de planten en vissen die je hebt gekozen.

 • Zet het filter en de verwarmer aan en controleer of ze goed werken.
 • Stel de temperatuur van de verwarmer in op de juiste waarde voor de soorten vissen die je hebt gekozen.
 • Laat het aquarium een paar dagen tot een week draaien voordat je vissen toevoegt.
 • Dit biedt bacteriën de tijd aan om zich te vestigen en de waterparameters te stabiliseren.

Voeg geleidelijk aan vissen toe aan het aquarium, beginnend met slechts een paar op het eerste moment om het biologische evenwicht niet te verstoren. Zorg ervoor dat je de vissen langzaam acclimatiseert aan het nieuwe water.

Onderhoud en schoonmaak

Onderhoud je aquarium regelmatig door het water te testen met een aquarium test kit. Je test hiermee op o.a. pH, ammoniak, nitriet en nitraat niveaus. Ook dient het water eens per week tot maximaal 50% ververst te worden. Maak met schoonmaakattributen voor het aquarium de bodem schoon en veeg algen weg van de ruiten. Houd ook de planten en vissen in de gaten en behandel eventuele problemen die zich voordoen.