Geniet optimaal van de zon met zonwering

Wanneer de zon schijnt, kan dat heerlijk zijn! Maar soms wil je buiten niet in de volle zon zitten, of wil je niet dat het bloedheet wordt in huis. Gelukkig zijn er allerlei verschillende soorten zonwering die de zon af en toe tegen kunnen houden, precies zoals gewenst. Welke verschillende opties zijn de meest populaire en voorkomende? Dat lees je hier.

Voordelen van zonwering

Zonwering heeft allerlei verschillende voordelen. Zo ook voor buiten. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je prettig buiten kunt zitten zonder verblind te worden door de felle zon, of oververhit raakt en verbrand. Het beschermt je ook tegen schadelijke UV-straling. Daarnaast heeft het ook voordelen voor binnenshuis uiteraard. Zo kun je met zonwering beter de temperatuur in huis reguleren. Hierdoor kun je besparen op de eventuele airconditioning en houd je het sowieso koeler.

Screens zijn een moderne vorm van zonwering

Een populaire vorm van zonwering zijn screens. Het zijn verticale schermen die aan de buitenkant van ramen bevestigd worden. Ze zijn gemaakt van een zonwerend doek dat zonnestralen tegenhoudt en warmte buiten houdt. Screens zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren en maten. Zo kun je ze aanpassen aan de stijl van je huis. Daarnaast kun je er optioneel voor kiezen om screens handmatig, dan wel automatisch te bedienen.

Rolluiken als klassieke zonwering met vele voordelen

Naast screens, zijn ook rolluiken als vorm van zonwering. Het zijn horizontale luiken die voor ramen of deuren geplaatst worden. Ze kunnen worden opgerold wanneer ze niet in gebruik zijn. Ze zijn dus effectief als zonwering, maar bieden daarnaast ook extra veiligheid en privacy. Ook in de wintermaanden komen ze van pas, want ze kennen zowel een isolerende werking als een geluiddempende werking.

Shutters, een fantastische investering

Ideaal zijn shutters. Shutters zijn luiken die binnenshuis worden geplaatst. Ze zijn flexibel d.m.v. scharnieren, zo kun je de luiken zelfs wegkantelen van het raam en open of dicht ‘vouwen’. Daarnaast zijn de lamellen naar boven of beneden te plaatsen, net als bij jaloezieën. Het is echter wel een hele investering, houd daar rekening mee. Soms zijn shutters mee te nemen in het bouwdepot, informeer daarover bij je hypotheekverstrekker.

Tips voor het kiezen van de juiste zonwering

Er komt van alles kijken bij het kiezen van zonwering. Het is belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Zo is het belangrijk naar de locatie van de zonwering. Zo zijn screens handig voor ramen die veel zonlicht vangen. En zijn rolluiken beter geschikt voor ramen en deuren op de begane grond.

Het is ook handig om te kijken naar de isolerende eigenschappen van de zonwering. Zo kunnen ze in de wintermaanden ook helpen met het besparen van energie. Tot slot is er zonwering beschikbaar in allerlei verschillende kleuren en designs. Kies een kleur en stijl die bij jouw huis en jouw persoonlijke voorkeuren passen.