Kerst mysterie: wat is de pop ‘Elf on the Shelf’?

Afgelopen kerst maakte ik voor het eerst ‘kennis’ met het fenomeen ‘Elf on the shelf’ – en dat verliep zo:

Inmiddels -is het je opgevallen?- begint het verhaal van Elf on the Shelf mytische proporties aan te nemen. Zojuist sprak mijn zoon zijn 11-jarige vriendje die de pop Elf on the Shelf ging kopen, wánt: deze pop kan tot leven komen. Niet waar volgens zoon, maar zijn vriendje gaat er helemaal voor – sinds zelfs Dutchtuber het verhaal oppikte en er een geheel eigen horror wending aangaf. Volgens het vriendje komt de pop ’tijdens kerst tot leven en het verhaal klopt écht, want de pop is zelfs bij Bol.com te koop, dus hij bestaat echt’ (…..). Wat schitterend!

Het verhaal van Elf on the Shelf

De elfenpop op de plank; je vindt ‘m telkens weer ergens anders, want hij verstopt zich in huis en houdt je in de gaten voor Santa Claus

Van een schattig hulpje van Santa Claus naar horrorpop, dat is me nogal een wending, maar wat is het verhaal erachter?

Het verhaal draait om de traditie van een kerstelf die als spion fungeert voor de Kerstman, die bekend staat als de ‘Elf on the Shelf’. Volgens het verhaal worden deze elfen uitgezonden naar huizen over de hele wereld om “het gedrag van kinderen” te observeren en vervolgens ’s nachts naar de Noordpool terug te keren om aan de Kerstman verslag uit te brengen over wie lief is geweest en wie stout. De elf keert dan terug naar het huis en vindt elke ochtend een nieuwe plek om “te observeren”.

De elf niet mag worden aangeraakt, omdat aanraking zijn magische krachten zou kunnen verliezen!

De traditie van Elf on the Shelf is in de loop der jaren enorm populair geworden en heeft een cultstatus bereikt in veel huishoudens, vooral in Amerika, maar ook hier krijgt hij voet aan wal(!) Sommige gezinnen in Amerika hebben zelfs hun eigen tradities ontwikkeld rond de komst en activiteiten van hun Elf on the Shelf – een soort Piet van Sinterklaas, maar dan anders. En daar kunnen dus ‘enge verhalen’ rond verzonnen worden!