Kelder benutten en uitdiepen, waar rekening mee houden?

Het benutten van de kelder onder je woning; het is erg aantrekkelijk, maar let wel: het brengt een forse investering met zich mee en de nodige aandachtspunten. Heb je dit er voor over, dan krijg je er heel wat voor terug in de zin van extra woonruimte en een waardevermeerdering van je woning doorgaans. Wat staat je te wachten bij het uitdiepen van je huidige (kruipruimte) kelder?

De kelder uitdiepen, een ingrijpende klus

Het uitdiepen van een kelder is een ingrijpende klus. Er zijn verschillende belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden, zoals mogelijke vergunningseisen, afhankelijk van de locatie en de natuurlijk de omvang van de werkzaamheden.

Onder begeleiding van een bouwkundig ingenieur

Een bouwkundig ingenieur moeten beoordelen of het uitdiepen haalbaar is, met het oog op de fundering van de woning.

  • Dit omvat het controleren van de huidige staat van de fundering en de bouwtechnische mogelijkheden van de woning.
  • Het is belangrijk om eventuele bestaande bouwvoorschriften en -normen te raadplegen, hier kan de bouwkundig ingenieur bij helpen, om ervoor te zorgen dat het project aan alle vereisten voldoet.
  • Informeer direct welke vergunningen nodig zijn en vraag deze alvast aan.

Welke diepte is gewenst en wat is mogelijk?

Een andere belangrijke zaak is het bepalen van de juiste diepte van de kelder.

  • De mogelijkheden van de diepte hangen af van verschillende factoren, waaronder het beoogde gebruik van de ruimte en eventuele beperkingen opgelegd door lokale voorschriften of het grondwaterpeil.
  • Het is van groot belang om rekening te houden met de stabiliteit van de omliggende grond en de impact van de bouwwerkzaamheden op je bestaande woning.

Voorzorgsmaatregelen voor de veiligheid

Tijdens het uitdiepen van de kelder moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen om de veiligheid van de klussers en de jullie zelf -als bewoner- te waarborgen.

  • Denk daarbij aan het gebruik van stutten en ondersteuningen, en het nemen van voorzorgsmaatregelen om instortingsgevaar te minimaliseren.
  • Schakel dus altijd een ervaren aannemer in die gespecialiseerd is op dit terrein.

Vochtafvoer en ventilatie

Een kelder brengt vocht met zich mee, een goede ventilatie en vochtafvoer is dus erg belangrijk.

  • Het is noodzakelijk om een goed waterdichtingssystemen te installeren, om enige vochtproblemen te voorkomen.
  • De wanden of keldervloer waterdicht maken kun je doen door het aanbrengen van speciale coatings of het plaatsen van waterdichte tegels.
  • Dit voert de aannemer voor je uit, maar kun je ook zelf doen.

Vooraf vergunning aanvragen

Meestal zal er een vergunning nodig zijn voor het uitdiepen van de kelder, ga dit als eerste na bij je gemeente en vraag direct de vergunning aan. Overigens kan een vergunning aanvragen lastig zijn, in de zin van complex. Ook hier kun je een beroep doen op de bouwkundig ingenieur.