Wonen grens Duitsland

Nederlanders die besluiten over de grens in Duitsland te gaan wonen; het komt steeds vaker voor. Woningen in Duitsland zijn vaak voordeliger dan in Nederland. De voordelen zijn legio; grotere tuinen en ruime woningen voor vaak veel minder geld: dat maakt Duitsland aantrekkelijk. Met name woningen in grensgebieden zijn populair. Van de Zuid-Eifel tot aan het noorden van Groningen. Toch is een huis kopen in Duitsland voor velen nog onbekend terrein. Lees hier meer over wonen aan de grens in Duitsland.

Voordelen wonen grens Duitsland

 • Ruimer opgezette woningen, grote tuinen
 • De vraagprijs ligt vaak aanzienlijk lager dan in Nederland
 • Neem je een hypotheek in Duitsland dan is het mogelijk een hypotheek te verkrijgen zonder medische vragenlijst in te vullen
 • In minder bevolkte gebieden zul je veel vrijheid ervaren, weinig verkeershinder en veel groen.

Nadelen wonen grens Duitsland

 • Heeft de vorige huiseigenaar een hypotheek schuld dan kan het voorkomen dat deze op de nieuwe eigenaar verhaalt wordt.
 • Een woning kan via verschillende makelaars voor verschillende vraagprijzen worden aangeboden! De kans bestaat dat deze makelaars kosten op de nieuwe eigenaar verhaalt worden. Zoek je een woning, ga dan goed na of deze niet via verschillende makelaars wordt aangeboden!
 • De keuken wordt bijna nooit meegeleverd, met andere woorden je treft vaak een lege ruimte aan daar waar de keuken moet komen. Informeer wanneer je een woning wilt kopen of de keuken wordt meegeleverd. Dit kan overigens ook voor de badkamer gelden.
 • Het komt vaak voor dat buiten de woning een gas of olie tank is geinstalleerd, dit is voor gebruik in de woning bedoeld.
 • De waarde van de koopwoning stijgt lang niet zo snel als deze in Nederland doen. Een huis kopen in Duitsland doe je dus bij voorkeur wanneer je deze voor een langere periode wilt aanhouden.
 • Wil je in Duitsland een hypotheek aangaan dan dien je tenminste 10% van de totale kosten voor de woning via eigen middelen te voldoen.
 • In de grensgebieden is men gewend aan Nederlanders en worden deze vriendelijk benaderd. In meer afgelegen gebieden in Duitsland, zoals de Eifel, is men minder gewend aan Nederlandse buren, hier zul je dus opvallen terwijl dit in de grensgebieden veel minder het geval is.
 • Duitse woningen hebben vaak veel, maar kleine, kamers.

Info wonen grens Duitsland:  Zie Huizen te koop Duitsland