Hoofdkussen en hygiëne

Zonder dat we het weten slapen we elke nacht op een berg beestjes, bacteriën en andere schimmels. Uit onderzoek blijkt dat ons kussen, na 2 jaar intensief gebruik, ongeveer voor een derde uit bacteriën bestaat.

Slapen op beestjes en bacteriën

Al langer is bekend dat mensen veel transpireren tijdens het slapen. Gemiddeld verliest een mens ongeveer een halve liter vocht. Dit komt voor een groot deel door nachtelijk transpireren, maar ook door het ademen. Dit vocht komt in de hoofdkussen terecht en wordt hierdoor een ideale plaats voor schimmels en bacteriën. Vooral voor mensen die problemen hebben met hun luchtwegen, zoals bijvoorbeeld astma, is dit erg vervelend.

Bah!

Dat er echter zoveel beestjes in de hoofdkussens zitten hadden zelfs de onderzoekers niet verwacht. Art Tucker, wetenschapper en dokter van het Londense St. Bart’s Hospital, geeft aan dat het er onder een microscoop nog viezer uit ziet. Toch is hij niet helemaal verbaasd over de uitkomst. Wij creëren zelf namelijk de ideale omgeving voor deze beestjes om zich te nestelen. Door de huidschilfers, het zweet en speeksel kunnen de bacteriën en schimmels zich prima voeden. Bovendien zorgt onze lichaamswarmte voor een aangename omgeving voor deze diertjes.

“People put a clean pillow case on and it looks and smells nice and fresh, but you are wrapping up something really nasty underneath.” – Art tucker

Gelukkig kunnen mensen de beestjes niet met het blote oog zien. Verder verklaart Tucker dat het vooral heel vies klinkt, maar dat het niet perse gevaarlijk hoeft te zijn.

Om uw hoofdkussen toch zo hygiënisch mogelijk te houden, zijn er een aantal acties die u kunt ondernemen. Allereerst is het belangrijk om een kwalitatief hoofdkussen te kopen. U kunt hier terecht voor een hoofdkussen. Een hoofdkussen gaat ongeveer drie jaar mee, daarna is het kussen nodig aan vervanging toe.

Wanneer u een hoofdkussen heeft gevonden die bij uw behoeften past, is het belangrijk om het kussen wekelijks uit te kloppen en te wassen op 60 graden. Andere manieren om bacteriën en schimmels te vermijden is door gebruik te maken van desinfecterende sprays, of om uw kussen buiten te leggen wanneer het vriest. Hierdoor voorkomt u dat uw kussen een broedplaats wordt voor deze vieze beestjes.

Een laatst manier om ongewenste gasten in uw hoofdkussen te vermijden, is door het aanschaffen van een anti-allergie kussen, zoals die van Silvana kussens. Deze kussens zijn speciaal gemaakt om deze beestjes te weren en u zo een prettigere nachtrust te geven. Door de speciale vulling hoeft u zich niet langer zorgen te maken om bacteriën, huismijt, schilfers of beestjes in uw hoofdkussen.