5 tips voor energiebesparing in de winter

De kachel moet al weer een tijdje aan en de dagen worden steeds korter. We gebruiken meer gas elektriciteit in de winter en dat is ook logisch. Zorg ervoor dat je energierekening niet te hoog oploopt met de volgende tips.

  1. De meeste nieuwe thermostaten hebben de optie om een programma in te stellen. Overdag als jij op je werk bent kan het wel een graadje minder en bij thuiskomst slaat de kachel aan. Op het juiste moment de juiste temperatuur.
  2. Plaats tochtstrips bij ramen en deuren. Hiermee voorkom je onnodig warmteverlies. Heb je een schoorsteen? Sluit de klep dan als je de haard niet gebruikt. Het blijft belangrijk om af en toe je huis te luchten, ook in de winter.
  3. Ontlucht je verwarming en vul het water bij. Zo stap je niet per ongeluk onder een koude douche en voorkom je storingen.
  4. Gebruik een tijdschakelaar, bijvoorbeeld voor de buitenlamp en de kerstverlichting. Verlichting buiten je huis geeft een veilig gevoel en is vaak sfeervol maar het is niet nodig om lampen de hele nacht te laten branden. Met een tijdschakelaar stel je eenvoudig in wanneer het licht uit mag.
  5. Winteravonden zijn ook uitstekend geschikt voor een romantisch avondje. Gezellig op de bank met een dikke trui of een warme deken, kaarsjes aan en je bespaart ook nog eens energie.