Hoeveel zonnepanelen moet ik plaatsen?

In dit artikel gaan we het kort hebben over de hoeveelheid zonnepanelen je nodig hebt en wat de terugverdientijd is.

In het komende voorbeeld gaan we uit van een aantal zaken. We gaan uit van een gemiddeld huishouden met een verbruik op jaarbasis van 3.500 kWh (kilowattuur). Daarnaast gaan we ervan uit dat iedere 100 Wp (wattpiek) zorgt voor 85 kWh.

Aantal zonnepanelen

U bent die afhankelijkheid van de energiemaatschappij zat, ieder jaar moet u weer bijbetalen, ondanks dat u het maandelijkse voorschot ieder jaar weer verhoogt. Vandaar dat u besluit minder afhankelijk te worden van de energiemaatschappij door 60 procent van de benodigde energie op te wekken met zonnepanelen. Op basis van verschillende gesprekken met adviseurs en het raadplegen van diverse websites besluit u te kiezen voor polykristallijn zonnepanelen met een vermogen van 250 Wp.

Nu vraagt u zich alleen af, hoeveel zonnepanelen heb ik nodig, wat gaat dat mij kosten en wanneer heb ik ze terugverdiend. Op basis van uw behoefte zijn 10 zonnepanelen nodig (((3.500 x 0,6) / 0,85) / 250), die een totaal vermogen leveren van 2.500 Wp.

Kosten zonnepanelen

Over het algemeen geldt dat 1 kWh 2,50 euro kost exclusief installatie. De installatie kost normaal gesproken 0,50 euro per kilowattuur. U moet 2.100 kWh bekostigen, dat neerkomt op 6.300 euro inclusief installatie. Recht op subsidie heeft u niet, want de subsidiepot van de overheid heeft al geruime tijd de bodem bereikt.

De huidige stroomprijs bedraagt 0,22 euro per kilowattuur. U bespaart dus jaarlijks 462 euro (2.100 x 0,22) en deze stroomprijs zal naar verwachting alleen maar stijgen, waardoor u steeds meer gaat besparen. Gelet op de huidige stroomprijs heeft u de zonnepanelen na ongeveer 13 jaar terugverdiend. De vraag die u dan alleen nog moet beantwoorden, is de investering het waard of verhuis ik binnen 13 jaar. Houd wel in het achterhoofd dat zonnepanelen ook zorgen voor een hogere woningwaarde.