Is een dakkapel altijd een goede investering?

Je hoort al maanden berichten op het nieuws dat de Nederlandse economie aantrekt. Toch geldt dat lang niet voor iedere sector en zeker niet voor de bouw en detailhandel, die maar mondjesmaat verbeteren. Wat vaak niet wordt gezegd is dat de Nederlandse economie aantrekt door de export en niet zozeer door de binnenlandse vraag. In dit artikel op Wonen-interieur.com gaan we iets verder in op de bouwsector en proberen we de vraag te beantwoorden: is een dakkapel altijd een goede investering?

Er zijn drie voornamelijke motieven om een dakkapel te laten plaatsen. Het eerste motief is een gebrek aan ruimte, het tweede motief is een gebrek aan licht en het derde motief is een opwaardering van de woningwaarde, zodat deze hopelijk makkelijker en voor een hogere prijs kan worden verkocht.

Meer ruimte

Verreweg de meeste mensen plaatsen een dakkapel om van de krappe onbruikbare zolderkamer een nieuwe werk- of slaapkamer te maken. Dat is een goed motief, maar niet als je te maken hebt met een woning, waarvan het dak zeer stijl is, want dan is de extra ruimtewinst minimaal. Wanneer je een dakkapel plaatst van 2 meter breed op een dak met een hellingshoek van 60 graden, dan is de ruimtewinst nog niet eens 1 kubieke meter. Waar de ruimtewinst op een dak met een hellingshoek van 30 graden ongeveer 3 kubieke meter is. Kortom, een dakkapel is alleen goede investering als het dak relatief flauw is.

Meer licht

Mensen die een dakkapel plaatsen om meer daglicht te creëren kunnen beter kiezen voor dakramen. Dakramen zijn vele malen goedkoper en zorgen bijna altijd voor een zelfde hoeveelheid nieuw daglicht. Anders gezegd, een dakkapel is geen goede investering als het alleen gaat om het daglicht.

Meer woningwaarde

Zonder twijfel verhogen dakkapellen de woningwaarde, want een dakkapel zorgt voor die extra kamer waar veel mensen naar zoeken. Deze kamer is voor het gros van de mensen duizenden euro’s waard. Oftewel, wil je de woning makkelijker en voor een hogere prijs verkopen, laat dan eventueel een dakkapel plaatsen. Een simpele kunststof dakkapel van 3 meter breed kost ongeveer 4.000 euro, waar de woningwaarde misschien wel met 10.000 euro toeneemt.