Prunus Laulier snoeien

De Portugese laurier is een wat duurdere struik, daarom kom je hem wat minder vaak tegen in de Nederlandse tuin. Maar dit is langzaam aan het veranderen: steeds meer mensen ontdekken deze prachtige struiken, die ook nog wintergroen zijn ook. In de zomer geeft de Portugese laurier een mooie vol blad. Deze plant kan tegen een stootje, wat hem nog aantrekkelijker maakt, als hij maar voldoende water krijgt.

Hoe herken je Portugese laurier?

Een Portugese laurier heeft donkergroene bladeren die mooi glanzen. In de zomer heeft hij een mooie warme uitstraling. Voordat er witte bloemen verschijnen is hij is zeer geschikt als haagplant, hij groeit relatief niet zo hard, dus hoeft maar 1 keer per jaar gesnoeid te worden. Het snoeien gebeurt aan het einde van de zomer, meestal in augustus. Snoei de Portugese Laulier stevig in, vooral aan de bovenzijde, zodat de takken overal genoeg zonlicht krijgen.

De bladeren hebben een puntvorm en worden ongeveer negen centimeter lang. De plant is voorzien van veel blad, wat hem een prima haagplant maakt.

Je kunt een Prunus-lusitanica in een pot planten, maar in de border misstaat hij ook niet. Tot slot vormen meerdere Portugese laurier naast elkaar een mooie haag.

Ze kunnen ook als solitair gebruikt worden, bijvoorbeeld geplaatst in een sierpot.

Je kunt er ook voor kiezen om nog sneller een dichte haag te krijgen. Een zogenaamde “kant en klare haag” zou dan ook een optie zijn. Er zijn een aantal verschilde soorten hierin verkrijgbaar. Deze zijn over het algemeen wat duurder dan losse haagplanten, dit komt omdat deze ouder zijn en dus langere verzorging nodig gehad hebben.