Warmtepompen

Warmtepompen en warmtepompboilers worden in het buitenland al jarenlang voor ruimte- en tapwaterverwarming toegepast. Maar in Nederland zijn ze relatief onbekend (door gasvoorraden en gunstige gasprijzen). Warmtepompen en warmtepompboilers gebruiken omgevings- en restwarmte, wat energieverbruik beperkt. Welke soorten warmtepompen zijn er nu eigenlijk?

Werking warmtepomp

De lucht/water-warmtepompboiler gebruikt ventilatielucht op tapwater te verwarmen. Dit type warmtepompboiler is zeer geschikt voor toepassing in nieuwbouwwoningen, omdat daarin tegenwoordig verplicht een ventilatiesysteem wordt ingebouwd.

De opgewarmde oude ventilatielucht stroomt door de warmtepompboiler en zorgt voor een temperatuurverhoging van tapwater tot 55°C. Eenmaal per week verhit de warmtepompboiler het water automatisch tot 63°C om de legionella-bacterie te bestrijden.

De warmtepomp is een centraal verwarmingssysteem, dat warmte uit de grond onttrekt. Daartoe worden grondcollectoren in de bodem gegraven. Door de collectorleidingen stroomt het bronmedium dat de warmte uit de bodem naar het verdampergedeelte van de warmtepomp brengt. In de warmtepomp wordt de energie, die aan de bodem is onttrokken, overgedragen op een vloeistof in de pomp. Via een warmtewisselaar wordt de opgenomen energie afgegeven voor verwarming.

Warmtepompboiler

De warmtepompboiler spaart energie. Bovendien wordt de CO2- uitstoot bij gebruik van een warmtepompboiler voor tapwaterverwarming met meer dan 50% verminderd. Bij gebruik van een warmtepompboiler voor warmwatervoorziening ben je slechts 15 euro per maand kwijt aan energiekosten. Een warmtepompboiler kan de complete warmwatervoorziening voor uw huishouden verzorgen.

LTV

Als je de aanschaf van een warmtepomp overweegt, doe je er goed aan de mogelijkheden van toepassing van een LTV- systeem (Laag Temperatuur Verwarming) in de woning te bekijken. De warmtepomp verwarmt het water tot maximaal 55° C. Voor de verwarming met conventionele radiatoren is een watertemperatuur nodig van circa 90°C. Bij vloer- of wandverwarming is door het veel grotere verwarmde oppervlak de watertemperatuur veel lager. Met een LTV-systeem in de vorm van vloer- en/of wandverwarming vermijd je bovendien warmteverliezen door ongelijkmatige verwarming, zoals bij radiatoren.

Meer: hoe werkt een warmtepomp?