Beukenhaag planten

De Beukenhaag is een veel voorkomende haagvorm, dit mede vanwege de gunstige prijs en het mooie kleurpalet tijdens zomer en winter. Tijdens de winter kent de beukenhaag een heel karakteristiek maar verdord blad, wat echter wel aan de plant blijft hangen. Elke seizoen heeft kent de beukenhaag een andere kleur.

Hoeveel beuken per meter voor een mooie haag?

Een beukenhaag is eigenlijk een haag van meerdere beukenplanten. Zij zijn in een enkele-, maar ook in dubbele rij aan te planten. Tegenwoordig bestaan er ook een aantal andere opties, zoals het direct aanschaffen van een kant-en-klaar-beukenhaag. Echter, voor het verkrijgen van een strakke haag, adviseren wij om vijf planten per strekkende meter te planten.

Daarnaast is de dubbele beukenhaag een mooie optie. In dat geval moet u rekenen op negen planten per strekkende meter. Een beukenhaag kan het hele jaar door gepland worden, echter van oktober tot juni is de beste tijd.

Herkomst populariteit van de beukenhaag

Gaan we even terug in de tijd, dan zien we de beukenhaag als eerste massaal in Nederland verschijnen als zijnde ‘windsingel’. Dit is een rij met bomen, die dwars op de wind gezet werd met als doel de wind te breken. Vooral bij boerderijen was zo’n windsingel te vinden. De beukenhaag diende in die tijd dus vooral als windscherm.

Deze windsingels gingen jarenlang mee en zijn eigenlijk nog steeds een kenmerk voor het platteland. Overigens werden de hagen niet alleen gebruikt om in de luwte te kunnen blijven, ook lelijke zaken werden achter de haag verstopt. Zo bleef het erf een beetje opgeruimd.

De natuur had baat bij deze windsingels en nog steeds zijn er natuurbeheerders met deze vorm van beplanting in de weer.

Meer? Alles over tuin en balkon leest u hier.