Het ophogen van een tuinpad, of straatje voor je woning beslaat vaak niet meer dan enkele vierkante meters. Tot zo’n 8 vierkante meter heb je in principe aan 2 kuub zand voldoende voor het ophogen. Dit kun je gewoon thuis laten bezorgen, maar laat het zand in dat geval geen weken liggen voor je woning:
- Regen zorgt voor verharding van het zand.
- Wind zorgt dat je zandberg snel halveert en kan voor overlast zorgen bij buren.
- Kinderen spelen maar wat graag in ‘jouw zandheuvel’ en zorgen voor onnodige verspreiding en uiteenvallen van je zandberg.
- Het zand draag je via je schoenen mee je huis in; zo zit je weken lang met zand in je woning.
- En dan zijn er ook nog de lokale ‘buitenkatten’, die maar wat graag jouw zandberg als ‘publieke kattenbak’ gebruiken. Zorg er daarom voor dat het zand één dag voor de werkzaamheden wordt thuisbezorgd.
Verzakkingen
Woningen in laag gelegen gebieden, te vinden in West-Nederland, kennen het probleem van verzakkingen. Aangrenzende tuinen, of voor- en achterplaatsen, moeten soms wel eens in de 10 jaar noodgedwongen opgehoogd worden. Met name tegels geplaatst langs woningen kunnen relatief snel verzakken, dit komt doordat het regenwater het onderliggende zand wegspoelt.
Voorkomen van wegspoelend zand
Enkele tips van een plaatselijke aannemer:
- Gebruik piepschuim bij de ophoging. Plaats het piepschuim aan de rand van de woning, eventueel schuin aflopend naar beneden (indien de ophoging schuin verloopt). Het piepschuim (ja, je leest het goed!) zorgt ervoor dat het zand niet wegspoelt en beter, langduriger, op zijn plaats blijft.
- Over het piepschuim (dikte +/- 15 cm.) wordt nog een zandlaag geplaatst van zo’n 10 cm. alvorens de tegels geplaatst worden.
- Plaats altijd een betonnen border, of betonbanden, om het opgehoogde zand te stutten wanneer de omgeving lager gelegen blijft.
- Bewaar een emmertje zand om eventueel weggespoeld zand bij te vullen (tussen de naden van de tegels).
- Zonder piepschuim?
- Maak altijd de grond egaal met een trilplaat.
- Dit is noodzakelijk omdat de trilplaat de zandlaag zoveel mogelijk in elkaar perst, waardoor tuintegels een solide ondergrond krijgen.
- Maak de ondergrond waterpas d.m.v. het trekken van lijnen met een koord.