Winter 2018? Dikke ijspret!

Bevroren sloot met riet
Bevroren sloot met riet

“Schaats-winters”. Waren deze “vroeger” in de jaren 70 en 80 echt heel normaal (de enige vraag die leefde: komt er een Elfstedentocht of niet ..), tegenwoordig moeten we winterslang wachten om überhaupt de ijzers weer eens onder te kunnen binden. Gelukkig was daar ineens de “Russische Beer” deze week (koude lucht, rechtstreeks afkomstig uit Siberië) en dat hebben we geweten: de afgelopen paar dagen waren werkelijk hels. Wie de ijzige wind wist te trotseren kon er gisteren en vandaag flink tegenaan!

Noren-ellende

Nogal wat ouders van jonge kinderen, zoals ondergetekende, zitten dan ineens met hun handen in ’t haar: welke schaatsen moeten we kopen? Veel kinderen in de leeftijd 6 tot 9 jaar kunnen niet eens meer behendig schaatsen (dat krijg je als er eens in de vier jaar geschaatst kan worden). Heb ik zelf leren schaatsen op Noren, blijkt dit nu ineens een absolute NoGo voor de kids van vandaag. Zoon verdrietig en teleurgesteld dat de aangeschafte Noren hem géén ijspret bezorgden. Dat dus nooit meer.

IJshockey op natuurijs
IJshockey op natuurijs

Welke schaatsen voor kinderen?

Jonge ouders: koop ‘in-maat-verstelbare’ ijshockeyschaatsen voor je kinderen. Met kunststof schaal buitenkant. Kinderen kunnen tot wel 3 maten meegroeien met deze ijshockeyschaatsen en daarna verkoop je ze weer via Marktplaats.

Langs de bevroren slootkant zie je niet anders dan dit type schaats bij Ieder Kind. Voor mijn zoon was de lol ervan af, dankzij de ‘domme beslissing’ van moeders om Noren te kopen.

Noren? Lange afstanden

Noren koop je voor lange afstanden. Laat ik nu uit een dorp komen waar wij zoveel mogelijk ‘lange afstanden’ schaatsten op Noren. Pas vééél later werd er eens overgestapt op Kunstschaatsen; wat ik maar glibberige dingen vond in vergelijking met mijn rotsvaste Noren.

Natuurlijk zijn kunstschaatsen en ijshockeyschaatsen hyper wendbaar in vergelijking met Noren. Anderzijds ga je op Noren niet zo snel onderuit (heus!) Beide type schaatsen hebben dus voor- en nadelen, maar in principe ga je écht voor de ijshockeyvariant voor je kind. Start altijd met een maat groter dan je kind op dit moment heeft. Er moet natuurlijk wel ruimte overblijven voor dikke sokken.

Kan jouw kind al goed schaatsen en wil hij tochten gaan maken? Tja, uiteraard ga je in dát geval voor Noren, of zorg je -beter nog- dat je beide type in huis hebt.

 

 

Schaatsen onderhouden

Kunstschaatsen op natuurijs
Kunstschaatsen op natuurijs

Moeten we nog iets met de schaatsen wanneer het seizoen is afgelopen? Je doet er verstandig aan om je schaatsen in te vetten (tegen roestvorming) zodra je ze niet meer gebruikt. Op het moment dat je de ‘schaatsen weer uit het vet haalt’ (goh, waar zou díe uitdrukking vandaan komen!) kun je deze het beste laten slijpen bij een lokale fietsenhandel.

Schaatsbeschermers

Schaatsbeschermers zijn hartstikke belangrijk om je schaatsen scherp te houden. Zorg dus altijd dat je kind deze meeneemt ( .. en gebruikt!).

Heb je onverhoopt geen schaatsbeschermers tot je beschikking en er moet een stukje gekluund worden, laat je kind dan altijd op de uiterste punten van de schaatsen lopen, zodat er zo min mogelijk contact is met grond.

IJsdikte

Een ijsdikte vanaf pakweg 6 tot 7 cm zou op kleinere binnensloten, waar niet gemalen wordt en wat donker van kleur is, voldoende dik moeten zijn om veilig op te kunnen schaatsen.

Blijf altijd alert

Schaatsen op natuurijs brengt echter altijd een zeker risico met zich mee. Vergeet dat nooit. Vooral wanneer het, zoals deze winter, hard waaide tijdens de vorstperiode bestaan er gedeeltes water die pas in een veel later stadium bevroren zijn geraakt dan andere ijsgedeeltes (binnen dezelfde sloot nota bene). Het ijs hoeft dus lang niet altijd overal even dik te zijn in hetzelfde water.

Ook buizenstelsels, die uitmonden in andere sloten, kunnen voor verraderlijk slecht ijs zorgen. Deze buizen zijn lang niet altijd direct zichtbaar; attendeer je kind hier goed op. Opstappen vanaf de brede slootkant en uit voorzorg liever niet aan de kop zijn kant.

 

 

 

IJs- en sneeuwpret 2018!
IJs- en sneeuwpret 2018!

Let op scheuren!

 

Scheuren in het ijs vriezen binnen seconden weer aan elkaar, toch kan er een kleine gleuf blijven bestaan, wat opletten geblazen is tijdens kunstrijden op één been (een pirouette draaien op één been brengt vaart met zich mee; wanneer de schaats hierbij blijft steken in een scheur, kan een botbreuk het resultaat zijn).

Zolang het ijs een mooie donkere kleur heeft, en een stevige dikte van wel 12 cm. heeft (zodat er veel man het ijs op kunnen), is het niet nodig om jezelf te laten afschrikken door enkele scheuren waar geen gleuf in zit. Desalniettemin, laat kinderen onder de 10 jaar niet alleen het ijs op gaan; zeker niet daar waar sloten, kanalen of vijvers diep zijn.