Informatie over terrasoverkappingen

Terrasoverkappingen zijn een ware aanwinst voor uw tuin. In de zomer heeft u een mooi schaduwrijk terras waaronder u geen last heeft van de wind of de zon. En terwijl uw buren in de nazomer lang niet meer iedere dag buiten kunnen zitten, geniet u van een heerlijke temperatuur onder uw overkapping! Klinken deze gedachten u ook als muziek in de oren? Lees dan snel verder en informeer uzelf over de vele mogelijkheden.

Materialen voor overkappingen

Het geraamte van terrasoverkappingen worden meestal van aluminium gebouwd. Dit materiaal is bijzonder licht en bovendien kunnen diverse elementen (zoals de afvoer van regenwater en eventuele verlichting) in de steunpilaren worden verwerkt. Het resultaat is een zeer strak ogend geheel. Een andere optie is om een terrasoverkapping van hout te kiezen.

Hout vraagt echter wel om periodiek onderhoud en bovendien is het materiaal zwaarder. Indien u de constructie aan uw huis wilt vast bouwen betekent dit dat uw woning het gewicht moet kunnen dragen. Blijkt achteraf dat het hout te zwaar is, dan is het wellicht toch beter om voor een aluminium versie te kiezen.

Dakmaterialen

Indien u het materiaal heeft gekozen waarvan uw terrasoverkapping moet worden gemaakt, dan heeft u voor wat betreft het dak en eventuele (flexibele) wanden de mogelijkheid om ook uit diverse materialen te kiezen. Zo zijn er bijvoorbeeld kunststof daken, daken van glas, of een doek dat als dakbedekking dient. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Om te beginnen zijn kunststofdaken zeer licht en laten ze geen zon door, wat ervoor zorgt dat het minder snel warm zal worden onder de overkapping. Echter, als het regent, dan zult u dit luid en duidelijk horen. Een glazen dak zal tijdens een regenbui een stuk minder herrie opleveren, maar het is dan wel verstandig om zonwering aan de binnenkant van de overkapping aan te brengen. Doet u dit niet, dan zal bij zonnig weer de temperatuur onder de overkapping al snel flink oplopen!

Als laatste is er de mogelijkheid om een doek als dak te gebruiken. Het voordeel van een doek is dat het de zon tegenhoudt en daarnaast weinig geluid produceert wanneer het regent. Bovendien kan een dak van doek in en uit worden gerold, waardoor u in de wintermaanden uw doek netjes kunt houden.

Het nadeel zit hem in het feit dat het doek moeilijker schoon is te houden doordat vogelpoep en dergelijke er niet eenvoudig vanaf kunnen worden gespoeld. Daarnaast Kunnen er na een bepaald aantal jaren scheurtjes in het doek ontstaan. Hoe snel dit gebeurd is onder andere afhankelijk van het merk.

Terrasoverkappingen en wanden

Er zijn talloze oplossingen voor wat betreft het aanbrengen van wanden in terrasoverkappingen. Zo zijn er flexibele wanden, die u naar wens kunt plaatsen en weer kunt verwijderen. Daarnaast zijn er vast wanden die u aan de linker- en rechterzijde bevestigd. Het nadeel van dergelijke wanden is dat deze na montage niet meer kunnen worden verwijderd.

Een derde optie, die terecht populair is, zijn de inklapbare wanden. Dergelijke wanden kunnen in uitgeklapte staat de gehele terrasoverkapping afsluiten, maar indien gewenst kunnen de afzonderlijke panelen los van elkaar worden geopend en gesloten. Zo bepaalt u naar gelang de omstandigheden aan welke zijde van uw terrasoverkapping u wel en geen wand wilt.

Zoals u heeft kunnen lezen, bieden de constructies van terrasoverkappingen u vele mogelijkheden. Het is daarom van groot belang dat u niet zomaar willekeurig voor een bepaalde uitvoering kiest. Laat u daarom adviseren door een specialist in terrasoverkappingen. Zo weet u zeker dat u voor het juiste type kiest.

Vergunning

Mogelijk hebt u een vergunning nodig voor de bouw van uw terrasoverkapping, informeer hierover bij uw gemeente. Spreek tevens uw buren over uw verbouwingsplannen; voor hen geldt ‘burenrecht’, laat hen schriftelijk instemmen met uw plannen.

Dit item is geplaatst door (S. Hansen), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.