Muurverftrends, van Scandinavisch naturel tot Havana couleur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat Scandinavisch naturel nog lang niet op z’n retour is, is goed te merken aan interieurs, woonmagazines en trendy verfcollecties van merken als Sikkens, Histor en Flexa. Wij consumenten laten met name door schoolkrijtkleuren, pastels en poeder-effecten ons interieur domineren en bepalen op dit moment.

Somber

Deze week werd mij om kleuradvies gevraagd. De woning waar ik binnenkwam stemde mij somber. De donkere pijplade woning was stylish up-to-date; naturel houtenvloer, pastels, de lommerrijke vale hoekbank gedecoreerd met o.a. een opgevouwen plaid. Er ontbrak echter een fraaie salontafel. Maar die hoort ook niet thuis in een Scandinavisch interieur, meent men. Je dient een opgepropte loungebank op te luisteren met een ieniemienie houten bijzettafeltje, en ja, die stond keurig naast de bank.

Minimalistisch, lief, pastels, krukjes, lounge, hout. Of ik kon aangeven welke vale kleur ik zou aanraden ter vervanging van de huidige keukenfrontjes. Ik had er gevoelsmatig moeite mee, het is mijn smaak niet. Dat terzijde geschoven heb ik de bewoner uiteraard gewoon van advies voorzien.

Scandinavian blue

Een Scandinavisch interieur? Ja, mits de woonruimte baadt in licht. Deze lieflijke, minimalistische, maar koele Scandinavische look komt gewoon niet goed tot zijn recht in woningen die te weinig lichtinval bieden.

Pastels als petroleum blue, mintgroen en oud roze zijn koel van ondertoon. Het doet niets voor donkere woningen, die er haast een morsige uitstraling van krijgen. Een dikke don’t wat mij betreft.

En wil je toch heel graag Scandinavian gaan, let dan goed op details. Wat het bovenstaande interieur aantrekkelijk maakt is niet alleen het samenspel van lichtinval, de pastelblauwe muurverf en decoraties, maar vooral de witte hoogglanslak op het schuinlopende houtwerk maakt het verschil. De glinstering van de hoogglanslak biedt een prachtige tegenpool aan alle poederkleuren en geeft de ruimte een lumineus, bijzonder karakter.

ahw, Colonial Havana!

Mensen vergeten soms tijdens het interieur inrichten, dat een woning best onderdak kan bieden aan verschillende, maar toch verwante stijlen. Het hóeft niet uitsluitend het een óf het ander te zijn. Bepaalde stijlen kunnen elkaar absoluut aanvullen. Het grappige is, zou je haast stellen, dat woningen in Scandinavië vaak kleurrijk van zowel binnen- als buitenzijde zijn, zoals ik tijdens mijn bezoek aan Denemarken heb gemerkt. Een prachtige diep-blauwe wand bijvoorbeeld, betekent een eyecatcher vanjewelste binnen een verder wit-poederkleurig interieur.

Marmer

Mooi. Heel mooi: wat is marmer toch een prachtig natuurproduct. En vooral vormgegeven zoals op onderstaande afbeelding. Hier kan eigenlijk niets tegen op. Ik pleit voor een heuse marmer-revival nieuwe stijl: Colonial Havana style! Heerlijk, dat hemel-donker blauw gecombineerd met marmer. Wie durft?

Inspiratie

Het interieur als afspiegeling van jezelf, natuurlijk. Maar doe eerst inspiratie op, ontdek de grote verscheidenheid aan mogelijkheden door je breed te oriënteren. Tip: hier kun je gratis woonbrochures opvragen.