Eindeloos variëren in de tegeltuin!

 

Met het voorjaar in het vooruitzicht ontstaat bij menigeen de lentekriebels en de wens om huis en tuin perfect voorbereiden op het nieuwe lente- en zomerseizoen. Ideeën worden gesmeed en de toeloop naar tuincentra groeit weer gestaag. Kleine veranderingen in de tuin bieden soms al een groot effect, zoals bij de tegeltuin het geval is.

De afgelopen jaren heeft de tegeltuin-trend zijn opmars gemaakt in veel Nederlandse achtertuinen, iets wat niemand kan zijn ontgaan. De tegeltuin is uitermate populair geworden juist doordat de volledige tuinoppervlakte benut wordt. Daarnaast vergt de betegelde voor- en achtertuin nauwelijks onderhoud.

Tegeltuin, gezinstuin

Geen tuinonderhoud: ideaal voor bewoners die geen zin hebben in tuinieren én die graag vrij willen zijn in de tuinindeling. Je kunt ieder seizoen desgewenst je tuinsetting weer helemaal anders indelen. Kinderen houden altijd wel een hoek over voor hun trampo en/ of zwembad. Dit maakt ‘de tegeltuin’ tot een ideale gezinstuin, waar genieten voorop staat in plaats van ‘altijd maar met de tuin bezig zijn’.

Nadelen? Hier kun je iets aan doen

Ondanks het grote gemak van de tegeltuin, kent deze ook enkele nadelen. Vooral de directe flora en fauna ondervinden hinder van betegelde achtertuinen. Vanwege het minimale groen in de tuin zijn er ook beduidend minder insecten te vinden, waardoor er minder vogels broeden. De natuur wordt hiermee teruggedrongen. Maar dan zijn we er nog niet; betegelde achtertuinen zorgen er ook voor dat regenwater minder snel kan wegspoelen, waardoor rioleringen overbelast kunnen raken.

Je kunt hier iets aan doen. Ben je zelf in het bezit van een tegeltuin, zorg dan voor meer groen in je tuin. Dit is gemakkelijk te realiseren. Grote potten, die normaliter nauwelijks nog te verplaatsen zijn nadat deze met aarde en planten zijn opgevuld, plaats je op verrijdbare onderzetters. Zo kun je variëren wanneer gewenst met de tuinindeling.

Zithoek en afscheiding

De tegeltuin biedt vaak ruimte aan zowel een loungehoek, als eethoek. De gemiddelde tegeltuin is perfect af te scheiden met een mooie plantenwand. Deze creëer je eenvoudig door gebruik te maken van hoge, smalle, verrijdbare houtenplantenbakken. Hierin plaats je bijvoorbeeld bamboe, of een andere struikachtige, waardoor je de perfecte, flexibele afscheiding creëert.

Heb je een jaar later weer de behoefte aan een andere tuinindeling, dan is het alleen een kwestie van plantenbakken verrijden en je tuinmeubels herschikken.

Tuinmeubeltrends

Nu het voorjaarsseizoen in aantocht is zijn we meer dan nieuwsgierig wat de nieuwste tuinmeubeltrends van 2019 zijn. We namen een kijkje op de toonaangevende tuinmeubelwebsite van ‘Groenrijk’ uit Brabant. Groenrijk is meer dan alleen een tuinmeubelgigant; je shopt hier ook voor groen, tuindecoraties en alle overige spullen die je nodig hebt en vindt in een tuincentrum.

De eethoek bestaat tegenwoordig niet meer standaard uit een tafel met 4 tot 6 tuinstoelen; je ziet steeds vaker de houten picknicktafel opduiken, gecombineerd met bijvoorbeeld RVS of kunststof eettafelstoelen. Ideaal voor gezinnen met kinderen. Kinderen zijn gek op banken en dus op picknicktafels.

Wie liever gaat voor een modern eettafelset doet er goed aan de tuinmeubelen van Noach in de gaten te houden; dit merk staat garant voor stijlvolle tuinmeubelen van hoge kwaliteit.

Natuurlijk mag een loungehoek niet ontbreken in de tuin; heerlijk als je bezoek ontvangt én leuk voor de kinderen!

Houten picknicktafel
Houten picknicktafel prachtig gecombineerd met eettafel-tuinstoelen