Een industriële look creëren in de woonkamer? Zo doe je dat!

Industriële hanglampen, accessoires voor een industrieel interieur. Foto: SvdEnt
Industriële hanglampen, accessoires voor een industrieel interieur. Foto: SvdEnt

Ieder jaar komen er veel nieuwe woontrends op de markt. Een populaire trend op dit moment is de industriële look. Deze stijl geeft een ruimte een stoere en robuuste uitstraling, strak en eigentijds. De woonkamer is vaak de plek waar je de meeste tijd doorbrengt, dus het is de perfecte ruimte om een eigentijdse look aan deze ruimte toe te passen. Wat mag niet ontbreken binnen het industriële interieur? In dit artikel delen we daarom 4 tips en ideeën om je eigen industriële look te creëren in jouw woonkamer.

Gebruik ruwe materialen

Het kenmerk van een industriële look is door ruwe materialen zoals beton, metaal,glas en hout te gebruiken. Deze materialen zorgen voor een stoere en robuuste uitstraling. Kies er bijvoorbeeld voor om een betonnen vloer of betonnen muur te plaatsen, of ga voor metalen meubels en accessoires. Houten elementen daarentegen kunnen er voor zorgen om een warm contrast te krijgen in je woonkamer. Juist het combineren van pure materialen, zoals hout, beton, metaal en glas vormt de basis van het industriële interieur.

Metal stud wanden

Wil je je hele woonkamer een nieuwe indeling geven? Dan is het plaatsen van metal stud wanden de perfecte mogelijkheid om een industriële look toe te voegen. Deze muren zijn gemaakt van metalen profielen en gipsplaten en zijn perfect om te gebruiken als scheidingswanden in een ruimte. Metal stud wanden hebben een mooie strakke en moderne uitstraling die perfect passen bij een industriële stijl. Je kunt ervoor kiezen om de metal stud wanden onbehandeld te laten, zodat de metalen profielen zichtbaar blijven, of je kunt ze schilderen in een mooie kleur.

Kies voor industriële verlichting

Verlichting speelt een belangrijke rol bij het creëren van de juiste sfeer in een ruimte. Voor een industriële look kun je kiezen voor verlichting met een stoer en robuust design. Denk bijvoorbeeld aan industriële hanglampen met metalen kappen of fabriekslampen met een vintage uitstraling. Ook kunnen grote industriële lampen met een grove afwerking zorgen voor een stoere touch in de woonkamer. Combineer verschillende soorten verlichting voor een goed verlichte en sfeervolle ruimte.

Ga voor een minimalistische inrichting

Tegenwoordig is minimalisme erg modern. Ook in industriële ontwerpen past minimalisme goed thuis. Door een strakke indeling te hebben kun je de focus brengen naar bepaalde decoratie items. Kies voor meubels met een eenvoudig en strak design en vermijd overbodige accessoires. Een minimalistische inrichting zorgt voor een rustige en opgeruimde uitstraling. Deze stijl past goed bij een industriële stijl. Houd de kleuren van de meubels en accessoires neutraal en laat de ruwe materialen de show stelen.

Voeg industriële accenten toe

Om de industriële look helemaal af te maken, kun je nog wat extra industriële accenten toevoegen. Denk aan metalen kisten als bijzettafels, een metalen rek aan de muur om planten of boeken op te zetten, of een stoere leren bank. Kleine details maken vaak het verschil. Dus kies voor leuke accessoires met een industriële uitstraling, zoals metalen klokken, oude industrielampen, of vintage posters. Deze kleine details kunnen een groot verschil maken en zorgen voor een samenhangend geheel.