Voordelen en nadelen doorstroomboiler

Ben je van plan om een nieuwe boiler aan te schaffen? Overweeg dan om voor een doorstroomboiler te kiezen. Een doorstroomboiler is namelijk een goedkoper alternatief.

Wil je weten of een doorstroomboiler wat voor jou is? Lees dan verder.

Wat is een doorstroomboiler?

Net als elke andere boiler voorziet een doorstroomboiler van warm water. Maar in tegenstelling tot een gewone boiler slaat de doorstroomboiler geen warm water op, en wordt het water alleen verwarmd als er vraag naar is. Een gewone boiler heeft daarentegen altijd een voorraad warm water in opslag. Wat niet wil niet zeggen dat zonder deze warmwateropslag de doorstroomboiler soms geen warm water levert; deze levert altijd warm water, aangezien de boiler het water direct verwarmd door een warmtewisselaar.

Wat zijn de voordelen van een doorstroomboiler?

Het grootste voordeel van een doorstroomboiler is dat hij minder energie verbruikt. Omdat deze boiler alleen water verwarmt als het nodig is. Hij houdt dus niet continu een voorraad water op temperatuur, maar verbruikt alleen energie als je warm water nodig hebt. Bovendien is een doorstroomboiler ook een stuk kleiner. Dit kan een uitkomst zijn vooral binnen kleine woningen, waar niet veel ruimte is om een conventionele boiler in te bouwen.

Wat zijn de nadelen van een doorstroomboiler?

Het nadeel van een doorstroomboiler is dat deze minder krachtig zijn dan reguliere boilers. Dit betekent dat deze minder warm water per minuut kunnen leveren. Wanneer je dus in 1 huishouden op verschillende plekken tegelijkertijd warm water nodig hebt, wordt de capaciteit over die plekken verdeeld, wat als gevolg kan hebben dat de temperatuur lager uitvalt.

Juist vermogen voorkomt koude douche

Laat de verwarmingsinstallateur een precieze berekening maken welk vermogen een doorstroomboiler voor jouw huishouden nodig heeft. Alleen dan ben je gegarandeerd van voldoende warm water, ook tijdens het douchen. De doorstroomboiler is vooral een handig alternatief voor twee- tot driepersoonshuishoudens, waarbij er niet vanuit verschillende punten gelijktijdig warm water afname plaatsvindt.

Conclusie voor- nadelen doorstroomboiler

Voor kleine huishoudens is de doorstroomboiler een voordeel. Je bespaart op stroom, hij warmt niet continu op, maar alleen op aanvraag. Hij is echter minder geschikt voor huishoudens met meer dan 4 personen.

voordelen doorstroomboiler
Voordelen doorstroomboiler. Afbeelding Pixabay