Wanneer een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Woningkeuring.
Woningkeuring. Afbeelding van Filip Filipović via Pixabay

 

 

Je droomhuis gevonden en wil je deze gaan proberen te kopen? Het kopen van een huis is een flinke stap, waarbij het belangrijk is om een aantal zaken goed te regelen. Een van deze zaken is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring kan verplicht zijn bij het afsluiten van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Verder is een bouwkundige keuring niet verplicht, echter is het wel altijd verstandig. Zo’n keuring geeft namelijk duidelijk inzicht in de technische en onderhoudsstaat van de woning. Lees in onderstaand artikel wanneer een bouwkundige keuring laten uitvoeren verstandig is.

Ontbindende voorwaarde

Sinds april 2018 kan een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst gelden. Dit voorkomt dat je na de aankoop van een huis te maken krijgt met onvoorziene kosten. Blijkt uit de bouwkundige keuring dat het huis direct onderhoud nodig heeft? Of dat de onderhoudskosten hoger oplopen dan gedacht? Dan kan je over de vraagprijs van de woning onderhandelen of zelfs van de koop afzien. Als je een bouwkundige keuring laat uitvoeren is het verstandig om dit als ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst te vermelden.

Hoe zit het met de mededelingsplicht?

Een bouwkundige keuring uit laten voeren is niet verplicht. Als verkoper ben je wel verplicht om eventuele gebreken aan het huis te melden. Dit noemt men de “mededelingsplicht”. Van de verkoper wordt bij verkoop verwacht dat eventuele gebreken aan het huis worden gemeld. Door als verkoper een bouwkundig rapport op te laten stellen voldoe je zeker aan de mededelingsplicht. Bij Huiskeur kan je voor slechts €295 een bouwkundig rapport op laten stellen.

Voorkom verborgen gebreken

Als koper van een woning wordt van je verwacht dat je goed naar de onderhoudsstaat van de woning. De kans is groot dat je waarschijnlijk niet zelf over de nodige bouwkundige kennis beschikt om “verborgen” gebreken te ontdekken. Daarom is het inschakelen van een bouwkundige een verstandige keuze. Tijdens de inspectie wordt de technische en onderhoudsstaat van de woning in kaart gebracht. Het bouwkundig rapport bevat dan ook alles wat je moet weten over de huidige staat van de woning. Daarnaast bevat het rapport ook een kostenraming met de verwachter verbeter- en onderhoudskosten op de korte en lange termijn.