Boxspring, de voor- en nadelen op een rij

Boxspringbedden worden vaak geassocieerd met comfort en luxe en dat is niet voor niets. Het slaapcomfort van de boxspring is optimaal dankzij de constructie, die het bed zo anders maakt in beleving en look dan een ‘gewoon bed’. Maar kleven er eigenlijk ook nadelen aan boxsprings?

In dit artikel nemen we de grootste voor- en nadelen van boxsprings met je door.

Voordelen boxspring

  • Eindelijk een bed met een hoge op- en afstap! De boxspring kun je op ideale hoogte voor jezelf kopen; wat in- en uit bed stappen een stuk eenvoudiger maakt.
  • Eveneens handig is de elektrische boxspring, waarvan het hoofd- en voeteneind instelbaar zijn via een afstandsbediening. In sommige gevallen bepaald geen overbodige luxe; voor senioren en rugklacht patiënten kan dit het verschil betekenen.
  • Boxsprings kennen een compacte behuizing, en zijn gestoffeerd afgewerkt. De klant kan daarbij vaak zelf de kleur van de bekleding uitkiezen. Sommige behuizingen bieden daarnaast extra bergruimte, doordat deze opengeklapt kunnen worden, of uitschuifbare delen kennen.
  • Het matras, of de dubbele eenpersoons matrassen, liggen op een stabiele, rechte ondergrond, waardoor overal in bed dezelfde weerstand aanwezig is en waardoor de boxspring zeer solide aanvoelt. Bewegingen van je partner vallen ineens niet meer zo op, doordat het matras en topdek matras minder meebewegen.
  • Je kunt jezelf op een boxspring letterlijk laten ‘neerploffen’, zonder dat het bed direct meeveert.
  • Op een tweepersoons boxspring worden altijd twee eenpersoons matrassen geplaatst. Vrijwel altijd wordt er gekozen voor een tweepersoons topdek matras wat hier bovenop wordt geplaatst, zodat er geen voelbare naad aanwezig is tussen de twee matrassen. Deze ’topper’ kan optioneel zelfs uit koudschuim of traagschuim bestaan. Een stuk luxe voor het ideale slaapcomfort.

Na het doornemen van de voordelen, zullen we de belangrijkste nadelen met je doornemen.

Nadelen boxspring

  • Boxsprings houden over het algemeen meer stof vast dan ‘het gewone bed’. De stoffen afwerking kan echter gestofzuigd worden, maar dit betekent wel meer werk aan de winkel.
  • Het matras kan minder goed ademen (door de gesloten constructie), dan bij een latten- of springverenbodem het geval is. Dit is op te lossen door het matras zo nu en dan om te draaien, wat ook weer werk aan de winkel betekent.
  • Sommige boxsprings staan laag op hun poten, wat stofzuigen onder het bed kan bemoeilijken. Wie dit een nadeel vindt moet hier bij aanschaf rekening mee houden, of een boxspring kopen met wieltjes onder de poten; zo kan de boxspring in een hand-omdraai verschoven worden.
  • De prijs; de aanschaf van een boxspring ligt hoger dan die van een gewoon bed. Vanaf circa 300 euro koop je boxspring, tegen zo’n 100 euro voor een gewoon bed (beiden lowbudget genomen).