Een gunstiger energielabel met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn erg populair. Steeds meer Nederlanders laten deze panelen op hun dak leggen. Waarom? Het is goedkoop, de nieuwste panelen hebben een hoog rendement, en je hebt ze snel terugverdiend. Het is een goede investering. Wanneer je het geld op je rekening hebt staan haal je veel meer rendement dan wanneer het op je rekening stilstaat.

Hoe draagt het bij aan een beter energielabel?

Iedereen die zijn of haar woning verkoopt moet verplicht een energielabel op laten stellen. Tegenwoordig komt hiervoor een energiedeskundige bij je langs op je woning op te nemen. Deze specialist kijkt hoeveel energie er nodig is om jouw woning te verwarmen, en kijkt ook hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen wordt gewonnen. Wanneer jij meerdere zonnepanelen hebt ga je dus naar een gunstiger energielabel. Bijvoorbeeld van energielabel C naar B of A.

Wat is zonne-energie?

De zon is eigenlijk niets anders dan een ster. Op deze ster vindt voortdurend een scheikundige reactie plaats die er uiteindelijk voor zorgt dat er zonne-energie wordt gevormd. De zon geeft deze energie af aan de aarde in de vorm van warmte en licht. Vanzelfsprekend is dit een sterk vereenvoudigde uitleg van het hele proces. Deze energie moet uiteraard nog wel worden omgezet in voor de mens toepasbare energie. Dit omzetten kan op twee verschillende manieren, namelijk via zonneboilers (of zonnecollectoren) of via zonnepanelen.

Zonnecollectors of zonneboilers

Een zonnecollector of zonneboiler wordt gebruikt voor het verwarmen van water. Het is een systeem dat je naast je cv-installatie gebruikt. De toepassing hiervan vindt je voornamelijk terug in badkamers en keukens. Zonnepanelen daarentegen worden vooral gebruikt voor het omzetten van zonne- energie in stroom. Naast de zonnepanelen zelf heb je hier een speciale “omvormer” voor nodig. Een energiedeskundige in Den Haag kan je hier goed bij assisteren.

De populariteit van zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen zich verheugen in de warme belangstelling van veel mensen. Zonnepanelen worden zeker vanuit het milieuoogpunt aangeschaft, maar ook omdat zij zorgen voor een lagere energierekening. Uiteraard is de aanschaf van zonnepanelen een aardige investering, maar wel eentje die zich in relatief korte tijd terugverdiend. Vaak kun je subsidie krijgen op de aanschaf van zonnepanelen, waardoor het soms erg interessant kan zijn om ze aan te schaffen. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten, namelijk:

  • Welk budget heb je beschikbaar?
  • Hoeveel plaats is er voor zonnepanelen op het dak?
  • Welk vermogen wil je uit de zonnepanelen halen?
  • Als je teveel energie hebt opgewekt met jouw zonnepanelen dan heb je vaak de mogelijkheid om deze terug te leveren aan jouw energieleverancier. Dit hoef je niet voor niets te doen, want je krijgt hier een zogenaamde teruglever-vergoeding voor. Zo sla je meerdere vliegen in één klap.