Trampolinespringen: de voordelen op een rij!

Het is een aankoop die je waarschijnlijk niet zo vaak doet: een trampoline voor in de tuin! Met een trampoline ben je verzekerd van veel speel, spring- en buitenplezier voor het hele gezin. En het is ook nog eens hartstikke gezond! In dit artikel lees je alles over de (gezondheids)voordelen van trampolinespringen.

NASA wist het al jaren…

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wist het al jaren: trampolinespringen is gezond. Door astronauten na hun ruimtereis te laten oefenen op minitrampolines, kregen ze de spier- en botmassa terug die ze door de verandering in de zwaartekracht gedurende hun ruimtereis verloren waren. NASA ontdekte dat het trainen op een trampoline vele malen effectiever en bovendien minder belastend is dan bijvoorbeeld joggen.

De voordelen van trampolinespringen

Niet alleen voor astronauten, maar ook voor de gewone, aardse enthousiasteling heeft trampolinespringen bijzonder veel gezondheidsvoordelen.

  1. Goed voor spieren, botten en gewrichten. Met trampolinespringen train je verschillende spiergroepen – zonder dat het veel moeite kost. Zo train je je bovenbenen, je billen, je armen, je rug, je buikspieren en zelfs je bekkenbodemspieren. Bovendien stimuleert het botversterking en worden je botten dus sterker terwijl je gewrichten minimaal belast worden.
  2. Goed voor je gewicht, je conditie en je evenwicht. Door de zwaartekracht is je lichaamsgewicht tijdens het springen zwaarder, zonder dat je je daar bewust van bent. Daardoor verbrand je met het springen op een trampoline behoorlijk veel calorieën en vet. Tegelijkertijd wordt je ademhalingscapaciteit groter. Beide positief voor je conditie. Daarnaast draagt trampolinespringen bij aan een beter evenwicht.
  3. Goed voor je stofwisseling en lymfestelsel. Je zou het niet zo snel bedenken, maar trampolinespringen heeft een positieve invloed op zowel je stofwisseling als lymfestelsel – belangrijk voor de afweer tegen ziekten en infecties. Door de op- en neerwaartse beweging die je maakt op de trampoline, wordt de afvoer van afvalstoffen en de werking van het lymfestelsel gestimuleerd. Daarmee draagt trampolinespringen bij aan een beter immuunsysteem.
  4. Goed voor je stemming: Trampolinespringen is bovenal ontzettend leuk. En, door de aanmaak van endorfine en andere gelukshormonen word je van trampolinespringen écht een vrolijker en blijer mens!
Trampolines, je vindt ze in veel Hollandse achtertuinen.
Trampolines, je vindt ze in veel Hollandse achtertuinen.