Een nieuwe vloer kiezen: hier moet je op letten!

Ben je toe aan een nieuwe vloer of ga je verhuizen en moet je nog een geheel nieuwe vloer uitkiezen? Dan snappen we het best als je je een beetje overweldigd voelt door het ruime aanbod. Er is tegenwoordig enorm veel keus. Van een gietvloer tot een tapijtvloer. Werkelijk alles komt voorbij. Groot voordeel is dat je iedere ruimte dus geheel naar eigen wens kunt invullen en de juiste basis weet te leggen. Nadeel is wel dat het ook een stuk lastiger wordt om de juiste keuze te maken. Want waar let je op? En hoe weet je zeker welke vloer nu echt het meest geschikt is voor jou? We hebben 3 tips op een rijtje gezet om je een beetje op weg te helpen.

1. Houd rekening met de ruimte

Voordat je op zoek kunt gaan naar de juiste vloer is het eerst belangrijk om rekening te houden met de ruimte. In welke ruimte komt de vloer precies te liggen? Over welke eigenschappen moet deze vervolgens voldoen. Even een voorbeeld om deze tip te illustreren: In de kinderkamer wil je graag dat de vloer zacht en warm is voor je kinderen om lekker te kunnen spelen op de grond. Daarnaast wil je wellicht ook het geluid dempen, zodat je op de benedenverdieping geen last hebt van het gestamp boven. In dat geval kan bijvoorbeeld een tapijtvloer of een pvc vloer geschikt zijn.

In de badkamer stel je uiteraard weer hele andere eisen. In een dergelijke ruimte zal je bijvoorbeeld niet snel voor een houten vloer kiezen, maar moet de vloer goed vochtbestendig zijn. Door rekening te houden met de eigenschappen die in de ruimte nodig zullen zijn, zullen al heel veel vloeren afvallen. Op die manier worden de keuzemogelijkheden kleiner, waardoor het voor jou een stuk gemakkelijker worden. Weet je niet precies over welke eigenschappen jouw voorkeursvloer beschikt? Schakel dan een vloerspecialist in om hier zeker van te zijn.

Vloerverwarming

Houd daarbij ook rekening met de aanleg van eventuele vloerverwarming. De vloer komt hierdoor iets tot een stukje hoger te liggen, een absoluut aandachtspunt. PVC vloeren en Vinyl zijn dankzij hun minimale dikte goed geschikt voor vloerverwarming. Kies je voor een stenen vloer, dan is vloerverwarming écht een must. Vloerverwarming kan radiatoren vervangen én is energiezuiniger. Dit maakt vloerverwarming een goede investering.

2. De juiste kleur

Bij het kiezen van een vloer let je niet alleen op het soort, maar ook op de kleur. Hierbij is het goed om naar de totale ruimte te kijken. En dan met name naar de grootte van deze ruimte. Een kleine ruimte wil je wellicht optisch groter laten lijken. Dan is het goed om voor een lichtere kleur te kiezen. Dit terwijl je bij een grotere ruimte weer werkelijk alle kleuren kunt gebruiken. Een donkere vloer geeft niet alleen warmte, maar komt ook weer heel mooi uit bij lichtere meubels. Houd daarom altijd het totaalplaatje in je achterhoofd en baseer hier vervolgens jouw definitieve keuze op.

3. Wat vind jij belangrijk?

Ten slotte is het ook belangrijk om rekening te houden met de eigen wensen. Wat vind jij belangrijk aan jouw vloer? En hoe wordt de vloer straks gebruikt? Hoe intensief wordt hij gebruikt? Bij een ouder koppel zal de vloer bijvoorbeeld minder te lijden hebben dan bij een gezin met jonge kinderen en/of huisdieren. Goed om hier rekening mee te houden!