Dit zijn de 4 grootste raamdecoratie trends!

Raamdecoratie kent verschillende trends. Ze geven je interieur een rustieke, classy, landelijke of moderne uitstraling. In dit artikel laten we je laatste woontrends zien op gebied van raamdecoratie. Laat je inspireren en ontdek welke trends echt bij jou en je interieur passen.

Raamdecoratie trends, zijn ze ook praktisch?

Voordat je raamdecoratie aanschaft, zoals plisségordijnen of inbetween gordijnen, het is belangrijk om bij jezelf na te gaan wat jouw vereisten zijn en of er ook praktische wensen bestaan. Want raamdecoratie betekent soms een ware investering. Zo laten in meer dan de helft van de gevallen mensen raamdecoratie op maat maken, omdat de standaard maten niet overeenkomen, of niet netjes aansluiten. Je wilt niet dat je raamdecoratie armoedig oogt doordat er overlappingen zijn en duidelijke naden, daarom geniet op maat gemaakte raamdecoratie de voorkeur, zoals het geval is bij de raamdecoratie van Topjaloezieën bijvoorbeeld.

Sommige raamdecoratie, zoals shutters, zijn zelfs bijzonder prijzig en kunnen bij de hypotheek betrokken worden in specifieke gevallen. Voordat je dus gaat investeren zet je jouw vereisten op een rij:

  • Moet de raamdecoratie tevens zonwerend zijn?
  • Wil je de directe inkijk in je woning beperken, of maakt dit voor jou niet zoveel uit?
  • Wil je dat de raamdecoratie tevens een isolerende werking kent, zodat je minder stookkosten hoeft te maken?
  • Wil je meer of minder licht creëren in je woning? Sommige raamdecoratie kan een licht verduisterend effect geven.
  • Is er een bepaald uitzicht vanuit het raam waarvan je geniet? Houd hier rekening mee bij de keuze voor raamdecoratie.
  • Moet de raamdecoratie eenvoudig in onderhoud zijn, dus zo min mogelijk stof opvangen?

De genoemde punten zijn stuk voor stuk zaken om rekening mee te houden indien je raamdecoratie wilt kopen. Het opvolgen van een bepaalde trend kan goed bij je interieur passen, maar past het ook bij je vereisten? Iets om dus rekening mee te houden.

Dit zijn de 4 grootste raamdecoratie trends!

Houten Jaloezieën. Foto: Topjaloezieën
Houten Jaloezieën. Foto: Topjaloezieën

Jaloezieën vormen momenteel een grote raamdecoratie trend! Het lijkt wel alsof je ineens overal jaloezieën aantreft. Het mooie is dat deze jaloezieën in verschillende materialen verkrijgbaar zijn, van bamboe, tot PVC en metaal. Er valt dus echt wat te kiezen. Met jaloezieën bepaal je zelf hoe je de lichtinval in je woning regelt én de inkijk. Daarnaast zijn jaloezieën ook nog eens zonwerend. Hartstikke handig dus. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, maar wit, antraciet en bruin vormen momenteel de grootste trend. Enig nadeel is dat ze gemakkelijker stoffig kunnen worden.

Plisségordijnen. Foto: Topjaloezieën
Plisségordijnen. Foto: Topjaloezieën

Plisségordijnen kies je indien je geen inkijk wenst, of directe zon in je woning. Het handige van plisségordijnen is dat je deze zowel van beneden naar boven kunt optrekken, als andersom. Zo kies je dus zelf of je de gordijnen vanaf de boven of onderzijde optrekt.

Inbetween gordijnen. Foto: Topjaloezieën
Inbetween gordijnen. Foto: Topjaloezieën

Een andere razend populaire raamdecoratie trend zijn inbetween gordijnen. Inbetween staat voor ‘nog net doorschijnende gordijnen’ – dichter geweven dan vitrage en dunner geweven dan overgordijnen. Inbetween gordijnen zijn in prachtige kleurschakeringen verkrijgbaar. Met deze gordijnen heb je overdag geen inkijk. ’s Avonds, met de lichten aan kan men wel makkelijker bij je binnen kijken echter.

Duo Rolgordijnen. Foto: S.v.d. Ent
Duo Rolgordijnen. Foto: S.v.d. Ent

Duo rolgordijnen vormen eveneens een ware trend. Overal lijk je ze tegen te komen. Duo rolgordijnen zijn ongelooflijk handig in de praktijk. Je kunt ze opendraaien of geheel dicht doen. In dichte stand elimineer je directe inkijk. In openstand kun je gemakkelijk naar buiten kijken. Je kunt deze rolgordijnen in werkelijk iedere positie plaatsen. Daarnaast zijn het géén stofvangers.