Groendak aanleggen? Hier moet je op letten

Het aanleggen van een groendak is een steeds populairdere keuze. Je ziet ze dan ook steeds vaker om je heen. Een groendak heeft vele voordelen: de isolatiewaarde is uitstekend, draagt bij aan het verhogen van de biodiversiteit en is duurzaam door de lange levensduur. Wil jij ook een groendak? In deze blog lees je waar je op moet letten.

Een groendak: wat is het eigenlijk?

De naam groendak zegt het eigenlijk al: een groendak is niks anders dan een dakoppervlak welke bedekt is met beplanting. Dit kan echt van alles zijn: denk aan grassen, kruiden en mossen, maar ook aan struiken of zelfs bomen. De mogelijkheden die een groendak met zich meebrengt zijn eindeloos: net zoals de voordelen.

Een groendak heeft de volgende voordelen:

  • Uitstekende isolatiewaarde: in de winter verliest je woning minder warmte en in de zomer blijft het huis koeler. Ook geluiden van worden gedempt
  • Milieuvriendelijk en duurzaam: een groendak verhoogt de biodiversiteit. En niet alleen dat: de planten zuiveren fijnstof uit de lucht. Tot slot verlaagd de druk op het riool doordat de beplanting veel regenwater opneemt.

Welke soort groendak kies je?

Er zijn verschillende soorten groene daken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een extensief en intensief groendak.

Een extensief groendak is een dak waar je niet op kunt lopen: de beplanting die wordt gebruikt is dan ook volledig onderhoudsvrij. Hierdoor is er ook geen aanpassing in de dakconstructie nodig. Dit maakt een extensief groendak een goedkope optie. Er worden hoofdzakelijk vetplanten, mossen, grassen en kruiden gebruikt om het dak te vullen.

Op een intensief groendak kun je wel lopen en is dus ook iets duurder. Qua beplanting heb je veel meer keuze: je kunt zelfs een complete daktuin aanleggen met bomen en struiken. Net zoals een gewone tuin heeft een intensief groendak onderhoud nodig.

Wat kost een groendak?

De kosten van een groendak zijn afhankelijk van verschillende factoren: het soort groendak en de beplanting die je kiest bepalen voor een groot deel de prijs. Voor de aanleg begint is een geschikte onderlaag vereist: vaak wordt hier EPDM voor gebruikt. Per m² kost EPDM-dakbedekking gemiddeld €40,- tot €50,-. Kies je voor een extensief groendak? Dan ligt de gemiddelde prijs tussen de €45,- en €100,- per m². Voor een intensief groendak is dat €120,- tot €200,- per m².

Bron

Waar moet je op letten?

Let niet alleen op je eigen wensen, de hoeveelheid onderhoud en de kosten wanneer je kiest voor een groendak. Het is ook erg belangrijk dat je dak van goede kwaliteit is: een groendak is namelijk, zeker als het water opneemt, erg zwaar. Het kan eventueel nodig zijn dat de dakconstructie moet worden aangepast. Hiervoor heb je vaak een vergunning nodig: informeer hiernaar bij je gemeente.