Duurzame oplossingen voor straatmeubilair

Onder straatmeubilair wordt verstaan de aankleding van de openbare ruimte. Banken in parken en winkelstraten. Lantarenpalen en andere lichtbakens. Prullenbakken. Wegbewijzering en fietsrekken. Paaltjes en drempels, tot aan verkeersborden toe. Dit straatmeubilair onderscheidt zich onder andere door de hoogwaardige kwaliteit; het moet immers lang meegaan, alle weersomstandigheden doorstaan en duurzaam zijn.

Wanneer is een product duurzaam?

Duurzaam straatmeubilair, wat verstaan we hieronder? Producten zijn duurzaam indien zij zo milieuvriendelijk vervaardigd zijn (in vergelijking met de alternatieven) en langdurig meegaan. Want wat heb je immers aan spullen die maar een korte levensduur kennen? Maar er is meer onder de zon. Straatmeubilair neemt in verschillende vormen deel aan de circulaire economie.

De huidige generatie straatmeubilair voldoet niet alleen aan de gangbare duurzaamheidsrichtlijnen, maar is daarnaast ook nog eens écht innovatief. Want er breekt een hele nieuwe toekomst aan voor velerlei soorten straatmeubilair. Wellicht is het je al eens opgevallen dat er steeds meer met ledstrips gewerkt wordt in en rondom het wegdek. Bijvoorbeeld als gevarenlicht. De stroom voor deze verlichting wordt duurzaam en ter plekke vaak opgewekt d.m.v. zonnepaneeltjes.

Circulaire economie

Waar staat de circulaire economie voor en hoe verhoud zich dit tot straatmeubilair? Neem een product als autobanden. Zijn zij aan het einde van hun levensduur dan belanden zij op een autosloperij. De auto wordt er gedemonteerd en alle bruikbare onderdelen worden verwijderd, waaronder de rubber banden. Rubberen banden worden afgevoerd naar specifieke bedrijven die middels een shredder de banden verpulveren. Zo kunnen de rubberkorrels opnieuw gebruikt worden voor bijvoorbeeld het maken van rubbertegels. Rubbertegels kennen we allemaal van de kinderspeelplaatsen. Door hergebruik en transformatie naar een nieuw product ontstaat er een cirkel, die in principe niet eindigt.

Nieuwe bestemming voor restafval

Boomsnippers kunnen tezamen met kunststof tot een product als composiet gemaakt worden. Composiet is een product wat veel in buitenruimtes gebruikt wordt, zoals voor het vervaardigen van banken in parken, of als vlonderplanken langs de waterkant. Composiet gaat minstens zo lang, of langer mee, dan hardhout. Nog een voordeel is dat dit product zich niet volzuigt met water, of mosvorming kent. Ideaal dus voor de buitenruimte.

Afvalproducten, zoals houtsnippers, krijgen zo een nieuwe bestemming en kunnen aan het einde van hun levensduur milieuvriendelijk afgebroken worden.

De toekomst van duurzaam straatmeubilair is al begonnen bij Erdi

Ontwikkelaars van duurzaam straatmeubilair, zoals Erdi, laten zien welke innovatieve mogelijkheden er zoal mogelijk zijn op tal van gebieden. Erdi levert duurzaam straatmeubilair als producent en installeert en adviseert de cliënt. Cliënten bestaan vaak gemeentes die de publieke ruimte willen inrichten, maar ook de taak hebben te zorgen voor een optimale verkeersregulering. Wie gebruik wil maken van duurzame, innovatieve producten voor de buitenruimte kan zich richten tot Erdi, voor oplossingen op maat.