Waarom is er directe reparatie nodig bij een daklekkage?

Als uw dak lekt – al is het maar een klein beetje – kunt u op lange termijn aanzienlijke schade oplopen. Reparatie bij lekkage is absoluut essentieel, omdat waterproblemen nooit vanzelf oplossen en alleen maar erger worden met de tijd.

Waarom snel ingrijpen bij lekkage dak?

Een lekkage aan het dak kan enorme schade aanrichten in uw huis. Naast esthetische zorgen, kan water in uw huis leiden tot structurele of catastrofale schade.

Dit is wat water kan doen als het je huis binnendringt via het dak:

 • Creëer de perfecte omgeving voor schimmel en meeldauw
 • Oorzaak houtrot
 • Doorweekte gipsplaat
 • Je hele dak laten bezwijken
 • Water en schimmel of meeldauw (meeldauw is beginnende, donkere schimmel)

Water in donkere, vochtige omgevingen vormt een voedingsbodem voor schimmel en meeldauw. Schimmel kan giftig zijn en het is een probleem dat u onmiddellijk moet aanpakken. Controleer op schimmel- en meeldauwvlekken op de muren of spanten op uw zolder, evenals op de muren en plafonds in de belangrijkste woonruimtes van uw huis. Als u het ziet, kan dit erop wijzen dat u onmiddellijk een daklek moet verhelpen.

Houtrot

Houtrot is niet altijd gemakkelijk te herkennen, maar als je het kunt zien, wordt het wit of geel en ziet het er vezelig of sponsachtig uit. Soms zorgt rot ervoor dat hout donkerder bruin wordt en ook kapot gaat. Als de houten dakconstructie gaat rotten, kan het zijn dat u de gehele dakconstructie moet vervangen, wat absoluut geen leuk bedragje zal zijn voor u.

Water in gipsplaten

U kunt water zien dat uw gipsplaat doorweekt door te zoeken naar lichte verkleuring, meeldauwgroei, verf die eruitziet alsof deze uitpuilt of algehele verzakking. U ziet het misschien aan uw plafonds of aan de muren (of beide). Eén ding is zeker: als er water is binnengedrongen en uw gipsplaat een keer nat is geworden, zal dit opnieuw gebeuren als u het probleem niet onmiddellijk aanpakt.

Catastrofaal problemen door binnendringend water

Houtrot kan leiden tot catastrofale dakproblemen. Soms is het niet gemakkelijk te herkennen, dus kijk uit voor doorhangende plekken aan de buitenkant en controleer de spanten op de zolder. Door rot hout loopt de structuur van uw dak het risico in te storten, en als dat gebeurt, kan dit ook de rest van uw huis beschadigen.

Hoe kan ik een daklekkage herkennen?

Het is belangrijk dat u let op tekenen van daklekkage binnen en buiten uw huis.

Uitkijken naar:

 • Donkere vlekken op het plafond of de muren
 • Plekken op zolder waar buitenlicht door het dak naar binnen schijnt
 • Een slappe verschijning
 • Ontbrekende of gebroken dakspanen op het dak
 • Verstopte dakgoten of die langzaam leeglopen
 • Losse dakbedekking op de grond bij je woning
 • Slijtage ronde schoorstenen of dakroosters

Dadekker inschakelen bij een daklekkage

De gebieden die waterschade in uw huis veroorzaken, bevinden zich niet altijd direct onder het lek. Soms kunt u het pad van het water volgen en bepalen waar het lek is, maar meestal is het ingewikkelder dan dat. Uw dak kan ook meerdere lekken hebben, vooral als het ouder is of beschadigd is door hagel of stormachtig weer. U kunt het beste contact opnemen met een erkende dakdekker voor een gratis dakinspectie.