Wanneer kies ik voor plexiglas?

De keuze voor plexiglas of echt glas kan soms een lastige keuze zijn. Om nu exact te zeggen wat een betere keuze is, plexiglas of echt glas, valt of staat met het doeleinde waarvoor het gebruikt wordt. We nemen daarom in dit artikel de kenmerken van plexiglas door. Wanneer is plexiglas een betere keuze?

Plexiglas of echt glas, waar kies je voor?

Buitenramen van panden bestaan altijd uit echt glas (in alle vormen en maten), daar is geen twijfel over mogelijk, maar in welke gevallen is plexiglas nu eigenlijk een uitkomst?

Plexiglas vormt in tal van situaties het alternatief

Doordat plexiglas goedkoper is dan echt glas, is het interessant om te onderzoeken hoe je het in en rondom je woning het beste kunt gebruiken. Zo kun je de afweging maken of een gebroken ruit van een deur bijvoorbeeld niet beter vervangen kan worden door plexiglas. Om de beste keuze te maken zetten we de kenmerken van plexiglas op een rij.

Belangrijkste kenmerken van plexiglas:

 • Plexiglas is praktisch onverwoestbaar en breekt dus niet snel
 • Het is hittebestendig tot ca 400 graden, dan kan het brandbaar worden
 • Plexiglas vormt het goedkope alternatief van glas
 • Kan in UV werende uitvoering geleverd worden
 • Is lichter in gewicht dan echt glas en kan prima bewerkt worden
 • Plexiglas is in vele uitvoeringen verkrijgbaar, van gematteerd en gekleurd tot glashelder, met of zonder reliëf en in vele diktes

Wanneer kies ik voor plexiglas?

Daar waar er krassen kunnen ontstaan wordt er gekozen voor echt glas, wat immers vele malen krasbestendiger is dan plexiglas. Ook kan plexiglas niet in omgevingen gebruikt worden waar vuurgevaar kan optreden, aangezien het vele malen sneller brandt dan echt glas. Maar in tal van andere situaties vormt plexiglas een mooie, betaalbare oplossing voor echt glas.

Plexiglas is de beste oplossing in de volgende situaties:

 • Vervanging van ruiten in boten, caravans, campers – is er een ruit kapot gegaan dan is deze voordelig te vervangen met plexiglas
 • Wanden en dak van een terrasoverkapping
 • In (tuin) deuren
 • Ramen, deuren in tuinhuisjes
 • Naambordjes
 • Vitrinekasten
 • Tussenschotten in kasten
 • Keukenkastjes
 • Douchewand
 • Tafels (meubels)
 • Kunst, klokken

Daar waar echt glas sneller kan breken (en gevaarlijke situaties kan opleveren) vormt plexiglas een perfecte oplossing. Zo wordt plexiglas vaak gebruikt voor de bouw van een overkapping. Dit kan een carport zijn of terrasoverkapping. Ook in de badkamer vormt plexiglas een mooie keuze als douchewand of afscheiding.

Voorzetraam voor extra isolatie

Daarnaast kan plexiglas een mooi en voordelig alternatief vormen voor raampartijen die onvoldoende geïsoleerd zijn. Plexiglas kan namelijk als voorzetraam geplaatst worden, zodat bijvoorbeeld glas in lood ramen extra geïsoleerd kunnen worden. Meestal wordt een voorzetraam op kleinere ramen geplaatst en natuurlijk niet bij grote ruiten.