Tips voor het vlinderen van een betonvloer

Wanneer de betonvloer is gegoten kan deze voor de dichting van het beton worden gevlinderd, dit vlinderen wil zeggen de betonstructuur dichten. Vlinderen gebeurt met een speciaal apparaat wat een ‘vlindermachine’ wordt genoemd (ook bekend als polieren). Wie deze specialistische klus graag zelf wil uitvoeren kan een vlindermachine huren (of wellicht lenen natuurlijk). Hoe ga je te werk wanneer je zelf een betonvloer wilt vlinderen? Lees hier onze tips.

Het effect van vlinderen. Waarom is vlinderen nodig?

Om de structuur van een betonvloer te dichten is het nodig om deze te vlinderen. Door de ronddraaien bladen raakt het beton steeds dichter gehecht en zal de oppervlakte egaler worden, precies wat de bedoeling is. Dit maakt vlinderen, of polieren, natuurlijk geen gemakkelijke klus. Dergelijke machines zijn namelijk zwaar om zelf te hanteren. Wil je een betonvloer vlinderen, probeer dan allereerst een stukje uit wat niet direct in het oog valt, om de juiste bediening van het apparaat onder controle te krijgen. Overigens laten de meeste mensen een betonvloer vlinderen, in plaats van zelf aan de slag te gaan. Wie echter wil besparen op kosten kan overwegen om zelf aan de slag te gaan. Na het egaliseren van de betonvloer kan deze gepolijst worden; iets wat om echt vakmanschap vraagt. De betonvloer krijgt dan een hoogglans; dit moet je willen uiteraard.

Hoe kun je het beste de betonvloer vlinderen?

Na het storten van de betonvloer moet deze allereerst wat indrogen. Een en ander hangt natuurlijk samen met de dikte van de betonvloer, maar pas wanneer er over de vloer gelopen kan worden zonder dat je er in wegzakt kan er gevlinderd worden.

Meestal gebeurt het vlinderen, het laten roteren van de bladeren, met de bladeren in den beginsel wat schuiner te positioneren vanaf de vloer. Nu behandel je de hele betonvloer met dit roterende apparaat met de bladen in schuine positie. Nadat de hele vloer is behandeld volgt de tweede behandeling met de bladen platter op de vloer gericht. Dit is een fysiek pittige klus en je zult de vloer met de nodige rust moeten behandelen, deze klus is dus niet snel geklaard. Het eindresultaat levert een strakke en dicht gehechte betonvloer op.

Afwerking

Wanneer de betonvloer in huis ligt, zal de vloer een afwerking moeten krijgen, want een betonvloer zonder afwerking is ruw aan de voeten en kan zeer gemakkelijk vuil vasthouden. Meestal wordt de vloer dan gepolijst, wat voor een hoogglans zorgt. Ook kan de vloer geëgaliseerd worden met een product als egaline. Dit is een toplaagje voor de betonvloer. Egaline kan vervolgens (na enkele dagen drogen) behandeld worden met betonverf, waarmee je dus de gewenste kleur aan de betonvloer kan geven. Het is maar net waar je voor kiest en wat de voorkeur heeft.