Van gasfornuis naar inductie: waar op letten?

Door de huidige aanpassingen in het kader van het ontlasten van de natuur en het verminderen van schadelijke uitstoot zal het steeds meer gebeuren dat huizen geen gasvoorziening meer hebben om te koken, maar via inductie moeten gaan koken. Nieuwbouwwoningen die nu worden gebouwd zijn vaak al volkomen gasloos en hebben bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen om het huis te verwarmen en een inductieplaat in de keuken om te koken. Hieronder meer informatie over van gasfornuis naar inductie: waar op letten?

Koken op inductie, kan dat zomaar?

Het belangrijkste als je wilt gaan koken op inductie, is dat de meterkast en de bijbehorende groepen hierop berekend zijn. Voor het koken op inductie is veel stroom ineens nodig, waardoor het zo zou kunnen zijn dat je meterkast aangepast dient te worden of dat de hoofdzekering aangepast dient te worden. RS Electro kan je hierbij helpen en kijken wat er eventueel aangepast dient te worden voor de inductieplaat die je aan wilt gaan schaffen.

Er zijn verschillende soorten inductiekookplaten. Platen die maximaal 3680 watt nodig hebben, maximaal 7360 watt nodig hebben of platen die meer dan 7360 watt nodig hebben om goed te kunnen functioneren.

Persoonlijke voorkeuren inductiekookplaat

Wat wil je precies bereiden op je inductieplaat? Houd je erg van koken of is het meer een noodzakelijk kwaad om elke avond een gezonde maaltijd voor je gezin op tafel te toveren? Er zijn veel technische mogelijkheden om extra te kunnen gebruiken, zoals een kinderslot, automatisch uitschakelen van de plaat na een bepaalde tijd of het verwarmen van een bepaald gedeelte van de kookplaat.

Kijk dus goed naar de technische specificaties die jij graag op je inductieplaat wilt hebben. Laat een inductiekookplaat installeren door een specialist om er zeker van te zijn dat de plaat op de juiste manier en optimaal werkt.

Speciale inductiepannen

Ga je over op het koken op inductie? Dan zijn andere pannen wel handig. Je hebt hiervoor speciale pannen die bestand zijn tegen inductieplaten. Echter kun je oude pannen ook nog gebruiken, mits ze een gladde en platte bodem hebben en de pan moet blijven ‘plakken’ op de inductieplaat. Zo niet, dan is het niet het juiste metaal om te gebruiken op je inductieplaat.