Wat te doen met oude kabels?

De opkomst van alle digitale technologieën die ons leven makkelijker, sneller en wellicht ook wat minder saai maken zo nu en dan, heeft op verschillende manieren een grote impact op ons leven. Een van de zaken die in dit opzicht wellicht wat onderbelicht blijft, is de grote hoeveelheid elektronisch afval die deze ontwikkeling met zich meebrengt. We kopen immers regelmatig nieuwe producten, om oude te vervangen, maar wat we met de oude, gebruikte producten moeten doen, dat is ons lang niet altijd duidelijk. En dat geldt ook voor kabels, getuige de grote kluwen gebruikte opladers, HDMI kabels, stekkers en andere kabels die je waarschijnlijk ergens in een oude doos hebt liggen.

Ben je een echte verzamelaar? Dan heb je misschien zelfs nog wel oude scart kabels of telefoon snoeren liggen.
Dat we deze in onbruik geraakte kabels van het verleden niet zomaar weggooien, heeft waarschijnlijk gedeeltelijk te maken met het feit dat de meeste mensen wel aanvoelen dat dergelijke kabels niet zomaar bij het reguliere afval thuishoren. Maar, dan rest nog de vraag, wat doen we er dan wel mee? Daarover vertellen we je meer in dit artikel!

Eerst even sorteren

Allereerst is het altijd handig om je oude kabels even netjes te sorteren. Enerzijds weet je zo beter wat je allemaal hebt en verklein je het risico dat je kabels weg doet die je eigenlijk nog nodig hebt of kunt gebruiken. Een tweede reden om je kabels even goed te sorteren is omdat dat het inleveren makkelijker maakt, zeker als je geld wilt verdienen met jouw kabels!

Kabels weggooien? Inleveren is beter!

Het weggooien van oude kabels is zoals gezegd niet de bedoeling. Enerzijds is het materiaal waarvan jouw kabels gemaakt zijn niet geschikt om bij het afval terecht te komen. Kabels bestaan namelijk voor het grootste gedeelte uit plastic en metaal. En plastic hebben we liever niet bij het gewone afval. Maar ook het metaal dat in je oude kabels zit is een goede reden waarom oude kabels inleveren een goed idee is. Het metaal in kabels is namelijk vrijwel altijd nog bruikbaar. En wat bruikbaar is heeft waarde. Zodoende is het dus een goed idee om je oude kabels in te leveren. Dit kan vaak op verschillende punten bij jou in de buurt, zoals milieuparken, inleverbakken in supermarkten en winkelcentra en ook in de grotere elektronica winkels.

Kabels verkopen? Dat kan ook!

Je oude kabels inleveren is dus een betere zet voor die kluwen waardevolle draadjes dan dat je ze zomaar weggooit, of ergens in een oude doos laat zitten. Om het nog aantrekkelijker te maken om je oude kabels netjes in te leveren op een daarvoor bestemde plek, kun je ook op bepaalde plaatsen je oude kabels inleveren voor geld! Ja, je leest het goed, jouw oude kluwen kabels is geld waard. En zeker in deze tijd, waarin grondstoffenprijzen door het dak knallen, is het absoluut de moeite waard om jouw oude kabels in te leveren bij een metaalhandel. Daar krijg je namelijk een nette prijs voor je oude kabels en weet je direct zeker dat ze netjes verwerkt worden om weer hergebruikt te kunnen worden in nieuwe producten of toepassingen.