Vloerkleed kopen: zo maak je de juiste beslissing!

Een vloerkleed biedt ontzettend veel voordelen in huis. Hij past bovendien overal. Of je hem nu in de zithoek legt, op de vloer in de kinderkamer of gewoon lekker in de slaapkamer, deze absolute sfeermaker kan overal. Hiermee beschik je niet alleen over een extra dosis comfort, maar maak je je interieur ook nog eens helemaal compleet. Toch is het niet altijd even gemakkelijk om het juiste vloerkleed te vinden. Het aanbod is erg groot en standaardformaten komen lang niet altijd tot zijn recht. Maar hoe pak je dit dan aan? Hoe maak je de juiste beslissing? Met behulp van de volgende tips gaat dit zeker lukken.

Een vloerkleed op maat laten maken

Het is een illusie om te denken dat een standaardformaat vloerkleed in elke woning past. Elke woning is immers anders. Ook hangt het er geheel van af waar je het vloerkleed precies wil gebruiken. Wel moge duidelijk zijn dat bijna elk plan ook een geheel eigen ontwerp vraagt. Wil je er zeker van zijn dat het kleed echt aan alle wensen voldoet? Dan is een vloerkleed op maat laten maken de beste keuze. Hierbij wordt specifiek gekeken naar jouw wensen en het formaat hierop aangepast.

Weet je niet goed welk formaat je nodig hebt? Kijk dan eerst naar de afmetingen van de ruimte en de meubels die hierin staan. Je wil niet dat het formaat van het vloerkleed niet tot zijn recht komt in de ruimte. Een te groot vloerkleed in een kleine ruimte kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat deze nóg kleiner lijkt. Dit terwijl een groot vloerkleed in een grote ruimte juist voor extra knusheid zorgt. Wil je alvast een beetje zien hoe een vloerkleed in een bepaald formaat eruit komt te zien? Leg deze dan na met kranten. Zo krijg je een goed idee van hoe het kleed straks komt te liggen.

Hoogpolig of laagpolig?

Naast het formaat is het ook belangrijk om over het materiaal en structuur van het kleed na te denken. En misschien wel als allerbelangrijkste vraagstuk: kies je voor een hoogpolig of laagpolig vloerkleed?

Een hoogpolig vloerkleed valt direct op door de relatief dikke structuur. Het voordeel van een hoogpolig kleed is dat het meer warmte en knusheid biedt. Dit kan ook een fijn contrast bieden in een ruimte waar vooral harde materialen worden gebruikt. Het nadeel van een hoogpolig vloerkleed is dat het vaak meer stof aantrekt. Dit is minder eenvoudig te verwijderen. Bij een laagpolig vloerkleed is dit gemakkelijker.

Wil je toch voor een hoogpolig vloerkleed gaan, maar wil je voorkomen dat het erg vuil wordt? Kies dan voor een wollen kleed. Wol is van nature vuilafstotend. Hierdoor is deze gemakkelijk te reinigen en blijft het langer mooi.

Juiste stijl

Belangrijk is dat het kleed de verbindende factor binnen jouw interieur vormt. Daarom moet deze natuurlijk wel bij jouw interieur en woonstijl passen. Kies voor een materiaal en kleur dat de rest van jouw woning aansluit.