Hoe verzorg je een Laurier (Etna) Haag?

De Laurier Etna haag (Prunus laurocerasus Etna) is een mooie, groene haag die geschikt is voor veel tuinen. Je treft ‘m dan ook veelvuldig als haag rondom een tuin; hij vormt een mooi alternatief voor bijvoorbeeld de gewone heg. Maar wat zijn de aandachtspunten rond de verzorging van de Laurier Etna? Dat lees je hier.

Hoe moet je de Laurier Etna onderhouden?

 • Plant de laurier Etna haag gemakkelijk om te woelen aarde, bij voorkeur op een zonnige of halfschaduwrijke plaats. Zorg ervoor dat de grond vochtig, maar niet te nat is.
 • De laurier Etna haag heeft regelmatig water nodig, vooral in de eerste paar weken na het planten. Bij voorkeur wordt de grond op een diepte van 10-15 cm vochtig gehouden, iets waarbij je in ons klimaat weinig omkijken naar hebt, behalve tijdens droge zomers; geef dan wel extra water.
 • Mest: voed de laurier Etna haag met organische mest of kunstmest in de lente – doe dit ieder jaar. Dit zal de groei van nieuwe takken en bladeren stimuleren.
 • Snoeien: snoei de laurier Etna haag aan het einde van de winter of in het vroege voorjaar, dat wil zeggen: voor de groei van nieuwe knoppen. Snoei de takken terug tot ongeveer 30 cm boven de grond, of tot waar de oude takken begonnen. Wil je een dichte haag, dan kun je de takken in de zomer weer snoeien, zorg er dan wel voor dat de haag niet teveel wordt beknot en in de groei wordt belemmerd.

Hoe moet je een Laurier Etna snoeien? Lees de aandachtspunten

Wordt de Laurier Etna onjuist gesnoeid, dan kan hij bruin verkleuren en een jaar lang dor, bruin blad vertonen. Iets wat je dus absoluut wilt voorkomen!

Aandachtspunten:

 • Te veel snoeien: te vaak snoeien kan leiden tot bruine bladeren en takken. Dit komt omdat te veel snoeien de haag van zijn energie berooft, iets wat de groei van nieuw blad belemmert.
 • Snoeien op onjuist moment: het is belangrijk om de laurier Etna haag aan het einde van de winter/ begin voorjaar te snoeien, dus voordat de nieuwe groei begint. Zijn er nieuwe knoppen aan het ontkiemen dan mag je niet meer snoeien.
 • Droogte tijdens het snoeien: let op: na het snoeien geef je de Laurier extra water, omdat snoeien de plant kan uitdrogen.

Bruine bladeren kunnen ook het gevolg zijn van ziekten of plagen, zoals wolluis, roest of bacterievuur. Controleer regelmatig op tekenen van plagen of ziekten en behandel deze onmiddellijk als ze worden aangetroffen.

Ziektes en plagen

Waar let je op, hoe ontdek je ziektes en plagen bij de Laurier?

 • Schimmelziektes: schimmelziektes zoals Monilia en Botrytis kunnen zich ontwikkelen op de bladeren, knoppen en takken van de laurier Etna. Deze schimmels kunnen bruine vlekken, geel of bruin gekleurde bladeren, en rottende takken veroorzaken.
 • Bacterievuur: Dit is een infectie die wordt veroorzaakt door een bacterie die een snelle afbraak van bladeren, scheuten, en takken veroorzaakt. De bladeren krijgen een gele tot bruine kleur, waarna de takken snel afsterven. Het is noodzakelijk om in te grijpen door alle takken en bladeren weg te snoeien waar dit zichtbaar is.
 • Wolluis: Wolluis is een kleine insecten die zich voeden met de sap van de laurier Etna, dit kan leiden tot geelverkleuring en verminderde groei.
 • Spint: Spint kan ook een probleem zijn, deze zijn zilverkleurige of bruine spinachtige beestjes, die zich voeden met de bladeren van de laurier Etna. Dit kan leiden tot geelverkleuring en verminderde groei.

Wat kun je doen wanneer je dergelijke zaken waarneemt? Probeer waar mogelijk natuurlijke bestrijdingsmiddelen aan te schaffen. Luis kun je ook behandelen met brandnetelthee. Maak zelf een extract, vul een sproeifles hiermee en besproei de Laulier tweemaal daags.