De grondbeginselen van brandblusserbediening

Brandblussers zijn een belangrijk onderdeel van elk huis. Niet alleen kunnen ze helpen om een kleine brand snel en veilig te blussen, maar ze geven ook gemoedsrust dat je voorbereid bent in geval van nood. Maar om je brandblusser effectief te laten zijn, moet hij goed onderhouden en gecontroleerd worden. Laten we eens kijken naar de grondbeginselen van brandblusser onderhoud.

Periodieke inspecties en onderhoud

De eerste stap bij de controle van je brandblussers is ze periodiek te inspecteren op tekenen van slijtage. Dit omvat het controleren van de drukmeter (indien van toepassing), controleren of de hendel goed vastzit, en de sproeier inspecteren op roest of verstopping. Je moet ook controleren of er geen fysieke schade is aan het apparaat zelf, zoals deuken of scheuren. Bovendien, als je een brandblusser hebt met ABC-classificatie, controleer dan of er nog ABC-poeder in zit – misschien moet je hem wegen om dit vast te stellen. Controleer tenslotte de vervaldatum op je brandblusser; als hij verlopen is, vervang hem dan onmiddellijk! Geen zin of tijd voor dit alles? Overweeg dan een onderhoudscontract brandblusser.

Training van werknemers

Als je een bedrijf hebt met werknemers, dan moet je ervoor zorgen dat alle werknemers getraind zijn in het juiste gebruik van een brandblusser. Dit omvat het geven van informatie over wanneer en hoe een brandblusser te gebruiken en praktische demonstraties van hoe ze werken. Regel zo mogelijk dat werknemers oefenen met een echte brandblusser, zodat ze vertrouwd raken met de werking ervan voordat zich een noodsituatie voordoet.

Plaatsing

Brandblussers moeten zodanig geplaatst worden dat ze in geval van nood voor iedereen gemakkelijk bereikbaar zijn. In het algemeen betekent dit dat ze in de buurt van uitgangen en gebieden met potentiële gevaren (zoals rond keukenapparatuur) geplaatst moeten worden. Zorg er bovendien voor dat het gebied rond de brandblusser vrij is van rommel, zodat hij in geval van nood snel gepakt kan worden. Zorg er tenslotte voor dat iedereen weet waar je brandblussers staan; hang overal in je gebouw(en) bordjes of schema’s op die aangeven waar ze staan.

Conclusie:

Door stappen te ondernemen voor een goede controle op brandblussers kun je ervoor zorgen dat jij en je gezin/werknemers veilig blijven in geval van een noodsituatie. Door je apparaten regelmatig te inspecteren en te onderhouden en iedereen te trainen in het juiste gebruik ervan, kun je gerust zijn in de wetenschap dat je voorbereid bent op mogelijke branden die kunnen ontstaan!