Wat is een weerhuisje en hoe werkt het?

Weet jij wat een weerhuisje is en wat je er precies mee kunt? We gaan vandaag uitleggen hoe ze zijn ontstaan en hoe ze eruit zien, dus lees snel verder!

De geschiedenis van weerhuisjes

Uit onderzoek is gebleken dat weerhuisjes al vele eeuwen bestaan. Men vermoedt dat ze tussen het jaar 1500 en 1600 zijn ontwikkeld in het Zwarte Woud in Duitsland. In dit gebied kan de luchtvochtigheid in korte tijd sterk dalen en stijgen door de bergachtige omgeving. Dit voorspelt dat het weer omslaat en hoe eerder je dit weet hoe beter je daar rekening mee kan houden met je planning. Dat was zeker voor boeren en arbeiders die buiten werkten belangrijk om te weten.

Hoe ziet een weerhuisje eruit?

Een weerhuisje heeft bijna altijd het uiterlijk van de bouwstijl die in het Zwarte Woud en in delen van Oostenrijk zeer gebruikelijk is. Het zijn huisjes met een puntdak in verschillende hellingshoeken. Ze zijn van hout gemaakt en meestal voorzien van fleurige keuren in diverse motieven. In de voorkant zijn 2 openingen waar een mannetje en een vrouwtje in staan. Zij zijn meestal gekleed in klederdracht. Sommige weerhuisjes hebben ook een thermometer tegen de voorgevel zodat je kunt zien hoe warm het is.

De werking van een weerhuisje

De manier waarop een weerhuisje werkt is eenvoudig maar slim bedacht. Het mechanisme dat het ene poppetje naar voren brengt berust op de reactie van een stukje schapendarm op de luchtvochtigheid. Als de luchtvochtigheid toeneemt wordt het langer waardoor het ene poppetje naar voren komt. Als de luchtvochtigheid vervolgens weer daalt krimpt het waardoor het andere poppetje naar voren komt.

Nauwkeurigheid

Het weerhuisje is zoals gezegd slim ontwikkeld en was de voorloper van de huidige meetinstrumenten. Uiteraard is een weerhuisje minder nauwkeurig dan de moderne apparatuur en zegt het alleen iets over de luchtvochtigheid. Toch zijn deze huisjes zeer populair en dat komt door het uiterlijk. Moderne meters passen niet in elk interieur en roepen geen nostalgische gevoelens op. Daarnaast is het tegenwoordig minder noodzakelijk om te precies te weten wat het weer gaat doen omdat we veel meer tijd binnenshuis doorbrengen.

Conclusie

Een weerhuisje geeft aan hoe het met de luchtvochtigheid gesteld is door of het mannetje of het vrouwtje voor het weerhuisje te plaatsen. Zo kun je zien wanneer er een weersomslag aankomt. Daarnaast zijn de fleurige ontwerpen van deze Zuid-Duitse huisjes zeer populair en brengen nostalgische gevoelens boven evenals vakantieherinneringen voor sommige mensen. Een weerhuisje is een leuke decoratieve toevoeging aan je interieur!