Hoe werkt een kokend water kraan?

Het gemak van een kokend water kraan is aanzienlijk. Heb jij bijvoorbeeld direct theewater nodig, dan tap je dat rechtstreeks uit de kraan. En dit is nog maar een voorbeeld van het gemak en de tijdsbesparing die een kokend water kraan je oplevert. Maar hoe werkt een kokend water kraan eigenlijk?

Zo werkt een kokend water kraan

De kokend waterkraan is aangesloten op een reservoir wat het water onder hoge druk elektrisch verwarmd. Bij het tappen van kokend water komt er dan ook echt kokend water op een temperatuur van 100 graden Celsius uit de kraan (kortom: het kookpunt van water).

Dankzij de beveiligde werking, waarbij de bedieningsknop volgens een bepaalde procedure moet worden bediend o.a. is het niet mogelijk om per abuis voor kokend water te kiezen. Hiermee worden ongelukken, ook met kinderen, voorkomen. Desalniettemin blijft het aan te bevelen om (jonge) kinderen te allen tijde uit de keuken te weren – zeker zonder toezicht uiteraard.

Wat zijn de energiekosten van een kokend water kraan?

De energiekosten zijn verrassend laag; gemiddeld verbruikt de kokend water kraan (mede dankzij de gebruikte techniek en goede isolatie) ca. 90 tot 150 kWh op jaarbasis. Hoeveel je dus betaalt hangt af van het energiecontract. Het huidige prijsplafond laat een prijs zien van 0,40 ct per kWh.

Wie regelmatig een volle waterkoker aanzet verbruikt vaak al meer stroom op jaarbasis dan bij gebruik van de kokend waterkraan.

Voordelen van de kokend waterkraan in de praktijk

Wat zijn de voordelen, buiten energiebesparing bij veelvuldig kokend water gebruik?

  • De waterkoker kan weg van het aanrecht, aangezien deze overbodig is geworden
  • Je hoeft nooit meer te wachten op kokend water
  • Alle handelingen waarbij je kokend water nodig hebt verlopen sneller

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op Specialtap.nl, leverancier van het gerenommeerde merk Franke.