Interieurtips voor een gezellige woonkamer

Complementaire kleuren kiezen, of juist niet? Foto: S.v.d.Ent
Complementaire kleuren kiezen, of juist niet? Foto: S.v.d.Ent

Mag je woonkamer wat meer gezelligheid en huislijkheid uitstralen? Sommige woonkamers willen maar niet gezellig worden. Soms is het lastig je vinger er op te leggen, want alle kleuren kloppen, de meubels kloppen en toch wil het maar niet huislijk worden. Waar zit ‘m dat nu in?

Welke kleuren haal je in huis?

Een geheel witte woonkamer kan super fris ogen, want met kleurdetails, zoals een fleurige bank, kussens en houten meubels, krijgt je woonkamer een fris en fruitige vibe. Wat we soms verkeerd zien gaan is de combinatie van morsige kleuren. Diverse vale kleuren worden met elkaar gecombineerd, zoals mosgroen met antraciet, of mosgroen met zacht oranje. Deze kleuren mogen op zichzelf staand echte fashion kleuren zijn, maar combineer je ze met elkaar, dan kan het effect bedompt uitpakken.

Combineer met wit

Vrijwel iedere kleur is te combineren met wit, behalve witvarianten zoals ei-, crème en off white bijvoorbeeld. Ben jij dol op vale kleurschakeringen? Combineer ze met witte muren, zo blijft je woonkamer fris ogen en komen vloeren ook echt beter tot hun recht.

Complementaire kleuren

Ben jij een durfal? Kies dan voor een complementair kleurpallet, wat je bij voorkeur ook met wit combineert voor de rust. Complementaire kleuren liggen precies tegenover elkaar in de kleurcirkel. Neem een kleurcirkel bij de hand, kies je favoriete kleur uit en trek een loodrechte lijn door de diameter heen naar de tegenoverliggende kleur. Deze kleuren versterken elkaar en vormen prachtige combinatie.

Aankleding woonkamer

Door de muren aan te pakken zal je woonkamer, maar ook je vloer, veel beter tot zijn recht komen. Overigens valt het vaak op dat de woonkamer kaal en hol klinken. Niet bepaald sfeer verhogend. Het zit ‘m in de kale vloer, waar geen mooi, modieus vloerkleed ligt en door de afwezigheid van gordijnen, die de akoestiek warmer kunnen maken. Een huislijke, en toch trendy, woonkamer oogt en klinkt veel warmer wanneer er een mooi vloerkleed ligt en er (over) gordijnen hangen.

Groen

Woonkamers zonder kamerplanten ogen doods. Al plaats je maar enkele echte eyecatchers in trendy, grote plantenbakken. Bloemstukken en planten vormen je woonkamer óók en maken het tot iets levendigs. Wie geen zin heeft om voor planten te zorgen, of voor wie bang is de verzorging te vergeten en vaak niet thuis is, bestaat er een oplossing in de vorm van kunstplanten. Tip: kies echt alleen hoogwaardige kunstplanten, zoals van Maxifleur, want zodra het zichtbaar om kunstplanten gaat is de jeu er echt vanaf.

Woonaccessoires

Iedereen kent de kracht van kussens. Bevalt de kleur van de bank niet (meer)? Koop trendy kussens in kleuren die wél bevallen en die iets voor je interieur betekenen. Je kunt ook platte kussens op eettafelstoelen leggen om de stoelen een nieuwe look te geven.

Tip: breng persoonlijke items binnen je interieur. Een interieur wat namelijk een toonzaal is uit de boekjes is onpersoonlijk en raakt sleets op den duur. Je voorkomt dit door persoonlijke elementen toe te voegen. Grootse vakantie foto’s, souvenirs uit verweggistan, een paar bijzondere tweedehands items – allemaal spullen die niemand anders heeft en die er voor zorgen dat jouw interieur super sfeervol is.