Wat is de beste tijd om een tuin aan te leggen

Het antwoord op deze vraag hangt af van vele factoren. Ten eerste is het belangrijk om te weten wat je precies wilt aanleggen in je tuin. Als je bijvoorbeeld een pad wilt aanleggen, graszoden wilt plaatsen, bloemen of struiken planten, een vijver of een fontein maken of een hekwerk wilt plaatsen. Dan zijn er voor deze dingen verschillende aanplantperiodes waarin ze het beste kunnen worden aangelegd. Om je beter op weg te helpen breken we het jaar op in de 4 seizoenen.

Winter

De winter is misschien wel de minst geschikte tijd om een tuin aan te leggen. Door vorst kan de grond erg hard zijn wat het onhandig maakt om bijvoorbeeld een hekwerk aan te leggen. Daarnaast is het onverstandig om planten te planten in de winter omdat door eventuele vorst slecht kunnen wortelen en zelfs kunnen beschadigen. De winter is wel de geschikte tijd om voorjaarsbollen in de grond te stoppen, probeer dit te doen voor de vorst periode zodat je van het voorjaar kunt genieten van alle pracht en praal.

Lente

De lente is bij uitstek een goede periode om een tuin aan te leggen. In de lente is de grond meestal warm genoeg om te werken, maar het is nog niet zo warm dat het te droog is. Daarnaast geef je vaste planten veel tijd om goed te kunnen wortelen wanneer je er voor kiest deze te planten in de lente. Ook het zaaien van gras is goed te doen in de lente. Maar zo als het bekende gezegde “Maart roert zijn staart” daarom is het belangrijk om de weerberichten in de gaten te houden en bij late vorst voorzorgsmaatregelen te nemen. Als je wilt weten wat kost het om een tuin aan te leggen?

Zomer

De zomer is niet de meest geschikte tijd voor het aanleggen van een tuin, maar het is zeker wel mogelijk. Door langdurige zon kan de aarde uitdrogen wat grondwerk zal bemoeilijken. Ook is het verstandig om voorzichtig te zijn met planten doe dit bij voorkeur als de zon uit de tuin is om het mogelijk verbanden van je planten tegen te gaan.

Herfst

De Herfst is net als de Lente een uitstekende periode om een tuin aan te leggen de grond is nog warm genoeg en de kans op vorst is erg klein. Tot oktober kun je gras zaaien na die periode kun je beter wachten tot de lente. De herfst is ook een goede periode voor het snoeien en langzaam winterklaar maken van je tuin.

Veel planten en bloemen hebben specifieke periodes wanneer je ze het beste kunt planten en in ieder seizoen is er wel iets in de tuin te doen.

Bron: Wonenentuin.nl