Van energielabel E naar A: dit is hoe je het aanpakt

Het is nu eenmaal een feit dat woningen met een goed energielabel (zoals energielabel A) meer in trek zijn en daardoor ook beter verkopen. Maar ook wanneer je jouw woning wilt verhuren, profiteer je van een goed energielabel. Of je je woning nu wilt verkopen of verhuren, je moet altijd een geldig, niet verlopen energielabel kunnen overhandigen. Heeft jouw woning op dit moment nog energielabel E? Dan vraag je je misschien af: hoe verbeter ik een energielabel E? In deze blog leggen we je graag uit hoe je dit het beste aanpakt. Lees daarom snel verder!

Wat kan er nog verduurzaamd worden aan je woning?

Voordat je met allerlei verduurzamingsmaatregelen aan de slag gaat, is het verstandig om eerst een duidelijk beeld te krijgen van wat er nog aan je woning verduurzaamd kan worden. Schrijf alle punten op. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van enkel glas door dubbel glas, het verbeteren van de isolatie, het laten plaatsen van zonnepanelen of het kopen van een nieuwe energiezuinige hybride cv-ketel.

  • Bij het verbeteren van het energielabel is het belangrijk dat er maar één warmtesysteem aanwezig is. Dus geen warmtepomp én een airco.
  • Daarnaast is het belangrijk dat álle ramen, tot aan bovenlichten toe, uit dubbelglas bestaan. Een raampje van enkel glas zorgt al voor een verslechtering van het energielabel.
  • Natuurlijk dient de woning in zijn geheel goed geïsoleerd te zijn: van de kruipruimte tot het dak.

Bekijk waar de meeste winst te behalen valt

Alle bovengenoemde punten zullen bijdragen aan een beter energielabel. Toch is het ook belangrijk om te kijken waar de meeste winst te behalen valt. Het laten plaatsen van zonnepanelen is bijvoorbeeld een flinke investering. Zonnepanelen zijn dan ook niet meteen rendabel. De gemiddelde terugverdientijd ligt op zo’n 7,5 jaar, maar kan – afhankelijk van verschillende factoren – ook veel langer zijn. Bij het vervangen van enkel glas door dubbel glas heb je het geld in de meeste gevallen veel eerder weer terugverdiend. Maar ook dit kan per woning verschillen. Bekijk daarom voor jezelf waar de meeste winst te behalen valt.

Tip: begin bij het begin

Bij het verduurzamen van je woning is het beste om bij het begin te beginnen. Je kunt wel een nieuwe, super energiezuinige warmtepomp laten installeren, maar wanneer je woning niet of slecht geïsoleerd is, dan moet de pomp te hard werken en is het rendement allesbehalve gunstig. Tevens bestaat de kans dat de gewenste temperatuur überhaupt niet wordt behaald op koude dagen, terwijl de warmtepomp extra hard moet werken. Begin daarom altijd bij het begin. Wil je een warmtepomp installeren? Zorg er dan eerst voor dat de isolatie van je woning optimaal is.

Verduurzamingsadvies op maat

Wil je graag geadviseerd worden door echte specialisten? Wil je weten welke stappen jij persoonlijk het beste kunt ondernemen om van energielabel E naar energielabel A te gaan? Vraag dan verduurzamingsadvies op maat aan. Je ontvangt dan deskundig advies van een gecertificeerde energieprestatie-adviseur. Deze adviseur zal drie op maat gemaakte verduurzamingsscenario’s opstellen. Zo kun je direct actie ondernemen en kun je je woning optimaal verduurzamen.