Zelf je dak renoveren, kan dat? Dit zijn 5 tips en tricks

Een dak van zo’n 25 à 30 jaar oud is in principe aan vervanging toe. Dakpannen gaan scheuren vertonen op den duur en kleine lekkages kunnen steeds groter worden. Ook is een dergelijk dak eigenlijk ongeschikt om er zonnepanelen op te plaatsen; tijdens de plaatsing zullen er dakpannen gaan sneuvelen. Wil je een dak renoveren dan zijn er diverse mogelijkheden, wij nemen de 5 belangrijkste tips met je door.

Aandachtspunten dakrenovatie

In verreweg de meeste gevallen wordt het vernieuwen van het dak uitbesteed aan een dakdekker, een professional dus, want dakdekken vergt know how, maar verlangt ook een veilige werkwijze. Het vervangen van het dak is natuurlijk niet geheel risicoloos, je zult goede veiligheidsmaatregelen moeten nemen en moeten beschikken over een professionele, veilige ladder. Kies je voor een professioneel dakdekkersbedrijf, vraag dan tenminste bij 3 verschillende partijen een offerte aan, de verschillende tarieven zullen je verbazen.

Tips voor dakrenovatie

Dakpannen kunnen in sommige gevallen asbest bevatten, je zult eerst je oude dak moeten laten inspecteren voordat de werkzaamheden plaats kunnen vinden. Daarnaast is het voor de woningeigenaar ook niet altijd even makkelijk te beoordelen of het hele dak vervangen moet worden, of misschien volstaat plaatselijke renovatie; laat daarom altijd eerst een dakinspectie plaatsvinden en wacht de uitkomst af. Zodra de uitkomst bekend is laat je offertes uitbrengen.

5 tips & tricks

  1.  Type dakbedekking: Het kiezen van het juiste materiaal voor je dakrenovatie is belangrijk. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals dakpannen, metalen dakbedekking, bitumen dakbedekking, EPDM (een soort synthetisch rubber) en groendaken. De keuze van het materiaal hangt af van verschillende factoren, zoals duurzaamheid, geschiktheid voor zonnepanelen, maar ook het budget uiteraard. Zo is een groen dak ideaal voor het opvangen van hemelwater en kent het een isolerende werking, anderzijds moet je dak er echt geschikt voor zijn, gezien het enorme gewicht wat het kan bereiken bij absorptie tijdens regen.
  2. Dakisolatie: het is niet meer dan logisch dat bij het vernieuwen van het dak direct dakisolatie wordt aangebracht. Dakisolatie vanaf de buitenzijde aangebracht, kent een betere werking dan vanaf de binnenzijde van het dak. Het aanleggen vanaf de buitenzijde kan echter duurder uitpakken; isoleren vanaf de binnenzijde kun je vaak zelf ook doen.
  3. Dakgoten: je kunt de oude laten zitten, maar in de praktijk kunnen deze beschadigd raken en vervuild en verstopt raken tijdens de werkzaamheden. In veel gevallen wordt er daarom gekozen voor nieuwe dakgoten bij dakrenovatie.
  4. Subsidie: het kan zijn dat er een subsidiepotje aanwezig is voor de renovatie, in het kader van verduurzaming. Informeer hiernaar bij de gemeente.
  5. Vergunning: in sommige gevallen is er een vergunning nodig voor het vervangen van het dak, dit heeft te maken met het verhogen van het dak en/ of verbreden – er treden dan echte wijzigingen op. Informeer ook hiernaar bij de gemeente.