Robuuste Industriële Meubels met een verhaal

In de wereld van interieurdesign is er één stijl die met kop en schouders de boventoon voert; we hebben het dan over de industriële stijl natuurlijk! Onze woningen ogen tijdloos modern met de waanzinnig populaire industriële stijl, die zijn oorsprong vindt uit de periode dat fabrieken in opkomst waren. Lampen, meubilair; allen vinden zij hun oorsprong in deze unieke periode, waarin ook weer diverse onderstromingen binnen de stijl zijn terug te vinden. Zo mogen wij ook erg genieten van de verwerking van beton op de vloer bijvoorbeeld en ruwe, onafgewerkte meubels die een werkplaats karakter kennen in plaats van industrialisatie.

Karaktervolle industriële meubelen

Globaal genomen kun je stellen dat industriële meubels te herkennen zijn aan hun robuuste, eenvoudige lijnen en vaak ruwe, onbewerkte materialen. Het gebruik van ijzer, staal, hout en leer zijn typische kenmerken van deze stijl. Deze materialen, die vaak een verweerde of gebruikte look hebben, geven de meubels hun unieke, robuuste en stoere uitstraling. Juist het ontbreken van perfectie in de authentieke materialen maakt de meubels zo uniek.

Industriële meubels in uiteenlopende stijlen

Ondanks hun ruwe en stoere uiterlijk, kunnen industriële meubels verrassend veelzijdig zijn. Ze kunnen gemakkelijk worden gecombineerd met verschillende interieurstijlen. In een modern interieur kunnen ze bijvoorbeeld een spannend contrast vormen met de strakke lijnen en gladde oppervlakken. In een landelijk interieur kunnen ze juist bijdragen aan een gezellige, warme sfeer door hun robuuste, natuurlijke materialen.

Duurzaam en kwaliteit

Industriële meubels staan niet alleen bekend om hun stoere uiterlijk, maar ook vanwege duurzaamheid en kwaliteit. Ze zijn vaak gemaakt van stevige, robuuste materialen zoals metaal en hout, waardoor deze meubels zeer duurzaam en bestand tegen slijtage maakt. Daarnaast is het vaak mogelijk om oude, gerecyclede materialen te gebruiken bij de productie van industriële meubels, wat natuurlijk in het algeheel bijdraagt aan een duurzame verwerking van tweedehands materialen.

Een stukje geschiedenis

De industriële stijl vindt zijn oorsprong in het tijdperk van de industriële revolutie. In deze tijd werden oude gebouwen zoals pakhuizen, fabrieken en boerderijen vaak omgebouwd tot woningen. Deze gebouwen, met hun bakstenen muren, hoge plafonds en open en blootliggende buizen en leidingen, vormden de basis voor wat we nu kennen als de industriële stijl.

Industriële meubels, die vaak geïnspireerd zijn op deze oude, functionele ontwerpen, vertegenwoordigen bovengeschetst beeld.

Functionele, weinig decoratieve vormen

Binnen de oud industriële stijl -destijds natuurlijk baanbrekend en vooral juist niet oud!- zie je vormen en stijlen die echt een functie kennen; de vorm volgde dus op de functie van de inrichting. Dit is ook de reden dat er zo weinig decoratie in aangebracht is; meubels en aanverwanten dienen de functie te volgen en niet andersom; wat deze stijl dus ook heel praktisch maakt.

Industriële meubels matchen overal

Industriële meubels beperken zich niet tot alleen de woonkamer; overal in huis is het mogelijk industriële meubels te plaatsen. Van de boekenkast tot een tv-meubel, van je bank, tafels en stoelen, tot de slaap- en badkamer. Het is echt aan te raden om je woning in een zelfde stijl in te richten; iets wat absoluut haalbaar is met industriële meubels. Zo komt het stoere, robuuste uiterlijk echt overal tot zijn recht.

Of je nu een echte liefhebber bent van de industriële stijl, of gewoon op zoek bent naar meubels die zowel mooi als functioneel zijn, industriële TVmeubels zoals die van Eigentyds kunnen een geweldige aanvulling vormen binnen je interieur.