Visgraat Vloer: Een tijdloze en stijlvolle keuze voor je interieur

De visgraatvloer is een ware eyecatcher, die ieder interieur direct een unieke, stijlvolle look geeft. Het unieke ‘vissengraat’ patroon en de tijdloze uitstraling maken het een stijlvolle keuze voor elk interieur. In dit artikel lees je de ins- en outs over de visgraatvloer, zoals de meerwaarde voor je woning, maar ook de voor- en nadelen. Lees verder om meer te ontdekken over deze prachtige vloerbedekking.

1. Wat is een visgraatvloer?

Een visgraatvloer is een type vloer waarbij de hout- of laminaatdelen in een visgraatpatroon worden gelegd. Het patroon lijkt op de graat van een vis zoals al eerder gezegd, vandaar de naam. Deze vloer bestaat uit delen die in een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar worden geplaatst, waardoor een zigzag patroon ontstaat. Dit patroon geeft de vloer een unieke, eigentijdse en klasse uitstraling!

2. Voordelen van een visgraat vloer

De visgraatvloer kent verschillende voordelen, zowel visueel als praktisch. De belangrijkste voordelen op een rij:

  • Tijdloos karakter: Een visgraatvloer heeft een tijdloze uitstraling die nooit uit de gratie raakt. Het voegt een vleugje klasse en luxe toe aan het interieur. Dit is dus geen vloer die de tand des tijds niet kan doorstaan; eenmaal gelegd kan hij jaren mee!
  • Optische illusie: Het visgraatpatroon kan de ruimte groter doen lijken dan deze daadwerkelijk is. Hiermee creëert de visgraatvloer een optische illusie van diepte en dimensie.
  • Veelzijdigheid: Visgraatvloeren passen goed bij verschillende interieurstijlen, van klassiek tot modern. Ze kunnen de perfecte basis vormen voor zowel traditionele als eigentijdse interieurs.
  • Duurzaamheid: Visgraat vloeren zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en hebben een lange levensduur. Ze zijn bestand tegen slijtage en behouden hun schoonheid jarenlang.
  • Materialen: doorgaans kiest men voor hout, of semihouten vloeren (zoals laminaat en PVC), maar de visgraatvloer is ook in vinyl verkrijgbaar.

3. Materialen voor visgraat vloeren

Visgraatvloeren worden meestal gelegd met hout of laminaat, die elk zo hun specifieke kenmerken en voordelen bieden. Denk hierbij aan de volgende soorten:

  • Eikenhout: Eikenhout is een van de meest voorkomende materialen voor klik PVC vloeren. Eikenhout is een harde houtsoort en is verkrijgbaar in vele kleurschakeringen en uitwerkingen. Zo kan de vloer naturel zijn, ongepolijst, of juist behandeld zijn.
  • Bamboe: Bamboe is een milieuvriendelijk alternatief voor hout. Het heeft een vergelijkbare uitstraling als hout en is zeer duurzaam. Bamboe visgraat vloeren zijn een goede keuze voor mensen die een eco-vriendelijke vloer willen.
  • Laminaat: Laminaat visgraat vloeren zijn betaalbaarder dan houten vloeren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende patronen en kleuren. Laminaat is gemakkelijk te onderhouden en bestand tegen krassen en vlekken.

4. De visgraat vloer leggen

Een visgraat vloer is niet zomaar door iedereen te leggen helaas, het vraagt echt om vakmanschap en precisiewerk. Het leggen van de houtdelen in het visgraatpatroon en het zorgen voor een stevige en gelijkmatige vloer is lastiger dan het lijkt. Het is daarom aan te bevelen om iemand in te schakelen die de vloer kan leggen.

5. Visgraat vloeren in verschillende ruimtes

Visgraatvloeren kunnen in verschillende ruimtes worden geïnstalleerd, zoals woonkamers, eetkamers, slaapkamers en zelfs keukens. Zo kun je op een eigentijdse wijze je hele woning voorzien van de visgraatvloer en ontstaat er een mooie eenheid!