Creatieve DIY ideeën voor een stijlvolle keuken!

Moderne witte keuken.
Moderne witte keuken.

Net als de woonkamer vormt de keuken de spil van een huis. Je brengt er de nodige tijd door; niet alleen om te koken, maar om gezellig samen te zijn met elkaar. De moderne woonkeuken biedt plek als trefpunt aan het hele gezin. En aangezien we niet iedere 2 jaar een nieuwe keuken laten plaatsen, kun je er diverse DIY ideeën op los laten om je keuken toch net even een andere look te geven. Lees mee!

1. Kleurkeuze

Een van de eerste stappen bij het creëren van een stijlvolle keuken is het kiezen van het juiste kleurenpalet. Kies voor neutrale kleuren zoals wit, grijs of beige als basis en voeg hier accentkleuren aan toe. Denk bijvoorbeeld aan een opvallende blauwe wand, de toevoeging van RVS, of een levendige oranje keukenkast. Het gebruik van verschillende kleuren kan een speels en tegelijkertijd stijlvol effect creëren.

2. Verlichting

Het toepassen van goede sfeerverlichting mag niet vergeten worden bij een keukenrenovatie. Overweeg het installeren van dimbare ledlampen, zodat je de helderheid kunt aanpassen aan de sfeer die je wilt creëren. Daarnaast kun je ook kiezen voor decoratieve verlichting, zoals hanglampen boven het kookeiland, of verborgen ledstrips onder de keukenkastjes; gemakkelijk zelf uit te voeren. Dit type verlicht is naast functioneel ook een moderne upgrade van de keuken! Het effect van verborgen ledstrips is niet te onderschatten!

3. Keukenmaterialen

Combineer verschillende materialen. Bijvoorbeeld een strakke, glanzende keukenkast combineer je met een houten werkblad voor een super mooi contrast. Contrasterende materialen geven je keuken een ultra moderne look! Denk daarbij ook aan tegels met een opvallend patroon op de achterwand van de keuken. Het experimenteren van verschillende materialen met elkaar geven je keuken een écht eigen footprint.

Een hele simpele aanpassing -mét een groots effect- is het vervangen van de keukendeurtjes: hiermee tover je de keuken echt om tot iets nieuws! Iedereen kan ze plaatsen, het is dus een echte DIY optie.

4. Raamdecoratie

Stoffen gordijnen zijn meestal niet handig in een keuken. Tijdens het koken, bakken en braden kunnen er vetten vrijkomen die zich op den duur ophopen in de gordijnen. Kies hier liever voor een mooi rolgordijn, shutters of jaloezieën; allemaal makkelijk te reinigen en allemaal zeer eigentijds.

5. Open planken

Open planken, waar je bijvoorbeeld gevulde wekpotten of andere keukenaccessoires kunt plaatsen, geven een levendige, moderne touch aan je keuken. De mooiste keuze -naar ons idee- is het combineren van keukenkastjes mét open planken; al zijn het er maar enkele! Keukenkastjes zijn nu eenmaal echt nodig om voeding en keukengerei stof- en vetvrij te houden. Maar enkele mooie open houten planken zorgen voor een modern, eigentijds keukengevoel. Je plaatst ze gemakkelijk als overbrugging tussen 2 keukenkastjes, of langs een kaal stuk muur.

6. Planten en groen

Wat is er verfrissender dan wat mooi groen in de keuken in de vorm van planten?! Kies voor kruidenplantjes in de vensterbank of op een open houtenplank, zo combineer je het aangename met het nuttige. Ook kun je denken aan een mooie kamerplant in een grootse aardewerk pot die je een plekje geeft in de hoek van de keuken bijvoorbeeld.