Dit moet je weten over vijverplanten

Waterlelies kun je kopen bij de leverancier, zoals bij Van der Velde Waterplanten
Waterlelies kun je kopen bij de leverancier, zoals bij Van der Velde Waterplanten

Een moderne en verzorgde, eigentijdse vijver in je tuin kan een grote meerwaarde vormen voor de hele look en feel van je tuin. Vijverplanten helpen het water te filteren en zorgen voor een prachtige aanblik. Daarnaast dragen ze ook nog bij aan het ecologische evenwicht van de vijver. Ontdek snel de belangrijkste voordelen en kenmerken van vijverplanten, zodat je weet waarvoor je kiest.

Het belang van vijverplanten

Zuurstofproductie

Vijverplanten spelen een cruciale rol in het verrijken van het water met zuurstof. Door middel van fotosynthese nemen ze koolstofdioxide op en geven ze zuurstof af, wat belangrijk is voor de gezondheid van vissen en andere waterdieren.

Waterzuivering

De wortels van vijverplanten fungeren als natuurlijke filters. Ze absorberen overtollige voedingsstoffen en chemicaliën, waardoor het water helder en schoon blijft.

Beschutting en voedsel

Vijverplanten bieden beschutting aan vissen en andere waterbewoners. Bovendien dienen ze als broedplaats en voedselbron voor verschillende insecten en dieren.

Soorten vijverplanten

Er zijn verschillende soorten vijverplanten die je kunt kiezen voor je tuinvijver:

Drijvende vijverplanten

Drijvende planten zoals waterlelies voegen elegantie toe aan je vijver en bieden schaduw aan vissen. Ze gedijen goed in ondiep water. Ondergedoken planten zoals hoornblad zuiveren het water efficiënt en dienen als schuilplaats voor vissen. Ze gedijen onder water.

Moerasplanten

Moerasplanten zoals riet en kalmoes gedijen aan de rand van de vijver en bieden een natuurlijke uitstraling aan je tuin.

Oeverplanten

Oeverplanten zoals irissen en dotterbloemen gedijen op de grens van het water en het land, waardoor ze een naadloze overgang creëren.

Het planten van vijverplanten

Het juist planten van vijverplanten is van groot belang voor hun gezondheid en groei. Volg deze stappen:

Kies de juiste diepte en grond

Zorg ervoor dat je de planten op de juiste diepte plaatst, afhankelijk van hun soort. Drijvende planten moeten aan de oppervlakte blijven, terwijl ondergedoken planten op de bodem moeten worden geplaatst. Gebruik speciale vijveraarde of een mengsel van klei en grind om de planten te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Verwijder dode bladeren en uitgebloeide bloemen om de gezondheid van de planten te behouden.

Problemen en oplossingen

Algenbloei

Om algenbloei te voorkomen, zorg ervoor dat de vijver niet overmatig wordt blootgesteld aan direct zonlicht en voeg zuurstofplanten toe. Te veel planten kunnen leiden tot overbevolking en slechte waterkwaliteit. Zorg voor een evenwichtige beplanting.

Vijverplanten vormen dé oplossing voor een levendige en bovenal gezonde tuinvijver. Ze dragen bij aan de uitstraling, zuiverheid en het ecologische evenwicht van de vijver. Met de juiste keuze en verzorging van vijverplanten kun je genieten van een prachtige wateromgeving in je eigen tuin.