5 manieren om warmte vast te houden in je huis

De winter staat voor de deur en de temperaturen dalen alweer in huis, maar deze temperatuurdaling verloopt in het ene huis veel harder dan in het andere. Waar sommige mensen pas in december -ja, in december- de thermostaat voor de eerste keer wat hoger zetten in het seizoen, zijn anderen al eind september noodzakelijkerwijs aan het stoken. Nu is het lang niet voor iedereen haalbaar om in een net zo goed geïsoleerde woning te leven als de ander, maar er zijn wel diverse manieren waarop je de warmte echt langer kunt vasthouden in huis. Wij geven je 5 tips om dat te doen.

5 manieren waarop je de warmte langer vasthoudt in huis

Woningen die warmte maar slecht vasthouden zorgen voor een aanslag op je portemonnee. Goed geïsoleerde woningen, waarbij de zon ’s middags ook nog eens op de ramen staat, hoeven pas véél later in het seizoen de kachel eens aan te zetten. Bijna jaloersmakend, maar je kunt zelf ook het nodige doen om deze situatie te creëren. Je woonsituatie maakt natuurlijk ook veel verschil uit; wonen in een hoekwoning is veel minder beschut tegen kou dan een tussenwoning, of appartement. Wat kun je doen, zonder veel dure ingrepen, om de warmte langer vast te houden?

1. Zolder isoleren

De zolder isoleren kun je gewoon zelf doen en is veel voordeliger dan je misschien denkt. Er verdwijnt veel warmte door niet geïsoleerde zolderdaken. Haal steenwol bij de bouwmarkt en dunne spaanplaat op maat gezaagd. Het is alleen een kwestie van de steenwolmatten bevestigen en dichttimmeren op de balken in de zolder met spaanplaat. Je zult zien wat dit al voor verschil uitmaakt.

2. Radiator de ruimte geven

Radiatoren die deels verstopt zijn achter meubelen zorgen voor minder warmte opbrengst. Een zeer onwenselijke, en te dure grap. Hiervoor stook je natuurlijk niet. Zorg dat radiatoren vrijuit hun warmte kunnen afgeven; haal dan ook meubelen die er te dicht op staan weg. Want je cv-ketel moet daadwerkelijk harder werken en meer gas verbruiken om de gewenste binnentemperatuur te bereiken die jij hebt aangegeven op de thermostaat.

3. Radiatorfolie

We horen er steeds meer over: radiatorfolie. Radiatorfolie bevestig je áchter de radiator. Waarom? De reflecterende folie weerkaatst de warmte als de radiator aanstaat. In plaats van de warmte de muur in te laten verdwijnen, zorg je er nu voor dat de warmte terug de kamer in wordt geloodst. Een duidelijke win-win situatie!

4. Isolerende raamfolie aanbrengen

Isolerende raamfolie heeft wel degelijk zin. Heb jij enkel of dubbelglas in huis? Beiden zijn niet écht afdoende om kou te weren. Naar het schijnt zorgt de isolerende raamfolie tot wel 50% meer warmtebehoud! Niet gering dus. Je haalt isolerende raamfolie gewoon bij de bouwmarkt. Bevestigen op het raam kun je gewoon zelf.

5. Tochtstrippen

Tocht is niet best. Het zorgt voor een immens warmteverlies als je niet uitkijkt en daarnaast is het erg onbehaaglijk. Je doet er wat aan door tochtstrippen te plaatsen: langs de ramen en onder de deuren. Vergeet de brievenbus niet in de voordeur, deze kan ook veel tocht doorlaten.

Overige isolatie

Bezoek de lokale bouwmarkt om tochtstrippen, raamfolie, radiatorfolie en eventueel steenwol en plaatmateriaal te halen. Je zult zien dat je voor een laag bedrag een heel eind komt bij de bouwmarkt. Wie meer wil investeren, kan ook de kruipruimte onder het huis meenemen en de spouwmuur, waar eveneens serieus veel kou je woning binnendringt. Overigens is de spouwmuur niet meer ‘zomaar’ te isoleren: sinds het besluit van de rechter zal er eerst een inspectie moeten volgen op de aanwezigheid van vleermuizen. De kosten hiervoor liggen hoog, en de wachttijden zijn lang.