Mooie overweging: een houtkachel in je interieur

Heb jij al eens overwogen om de woon- of bijvoorbeeld eetkamer van een stijlvolle Vrijstaande houtkachel te voorzien? Houtkachels zijn populair, door de verschillende voordelen die deze bieden. Denk bijvoorbeeld aan het hoge rendement van een houtkachel. Met deze kachels zorg je voor een aangename temperatuur in huis, zonder dat dit per definitie veel kost. Een houtkachel is onder meer zeer voordelig, wanneer je het gedroogde hout uit de eigen tuin of bijvoorbeeld bij vrienden vandaan kunt halen. Naast het hoge rendement van een houtkachel werkt deze sfeer verhogend. Niets is romantischer en gezelliger dan het vrolijk knisperende vuur in de kachel. In dit artikel lees je meer over je mogelijkheden bij de aanschaf van een moderne, Kleine houtkachel.

Keuze uit verschillende soorten houtkachels voor thuis

Bij de aanschaf van een houtkachel heb je de keuze uit diverse modellen. De kachels verschillen niet alleen in ontwerp, in hun prijs en bijvoorbeeld in het formaat van elkaar; er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen vijf soorten kachels. Het populairst is de vrijstaande houtkachel. Een belangrijk voordeel van dit type kachel is de mogelijkheid om deze voor een wand te plaatsen. Als gevolg van die keuze hoeft er nauwelijks hak- en breekwerk te worden uitgevoerd. Dat is uitsluitend nodig voor de installatie van het rookkanaal. Je kunt de kachel zowel aan de boven- als achterzijde op zo’n rookkanaal aansluiten. Laat je adviseren over het type houtkachel dat het beste aansluit op jouw wensen.

Inzet-, inbouw-, hangende- en doorkijk houtkachel

Niet alleen de vrijstaande houtkachel wordt vaak gekozen, ook het inzetmodel is populair. Bij een inzet houtkachel monteert men deze in een bestaand gat in de muur. Het kan gaan om de plek waar voorheen een open haard zat. Ook kan gekozen worden voor het vervangen van een bestaande houtkachel, wanneer deze niet meer voldoet aan de laatste veiligheidsrichtlijnen. Zit er nog geen gat in de wand, of wil je een groter model houtkachel? In dat geval is een inbouw houtkachel de meest logische keuze.

Twee andere modellen zijn de hangende houtkachel, een variant op het vrijstaande model, en de doorkijk houtkachel. Dat laatste model wordt veel gebruikt in huizen waar men twee ruimtes met elkaar probeert te verbinden bij de installatie van een houtkachel. Je hebt bij een doorkijk houtkachel vanuit beide ruimtes zicht op het vuur. Het geeft een heel speels effect aan de kamers!