Zo zorg je voor een kindvriendelijk interieur

Als ouder wil je natuurlijk dat je kinderen in een veilige omgeving opgroeien, waar ze zich thuis voelen en zichzelf kunnen zijn. Je wilt dat je kinderen vrij met hun speelgoed kunnen spelen, nieuwe dingen kunnen ontdekken en tegelijkertijd zelf niet bang hoeven zijn voor ongelukken of beschadigingen aan je meubels. Gelukkig hoeft het een het ander niet uit te sluiten. In een paar simpele stappen kun je nagaan of jouw interieur kidsproof is. Lees verder voor een paar handige tips om rekening mee te houden voor een veilig, praktisch en opgeruimd huis voor jou en je kinderen.

Veilig

Allereerst is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke risico’s in je interieur. Controleer meubels op scherpe randen of punten en zorg ervoor dat kabels en snoeren zoveel mogelijk zijn weggewerkt. Ook giftige planten vormen een potentieel gevaar voor kleine kinderen, dus zorg ervoor dat deze buiten hun bereik staan of verplaats ze naar een ruimte waar de kinderen niet komen. Als je de risico’s eenmaal hebt beperkt, kan het handig zijn om ook wat extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Bevestig bijvoorbeeld een kinderslot op lage kastdeurtjes, monteer een traphekje en plaats beveiliging op lage stopcontacten. Zorg dat je kinderen niet in de keuken kunnen komen en toegang hebben tot schoonmaakmiddelen, dit geldt ook voor het toilet en de badkamer. Is er een baby opkomst? Dit heb je nodig: babyuitzet.

Praktisch

Als je je leefruimte deelt met kleine kinderen, maak je het jezelf een stuk makkelijker door zoveel mogelijk voor praktische opties te kiezen. Ga voor duurzame meubels die wel tegen een stootje kunnen, een bank met afneembare hoezen die je kunt wassen en spullen die makkelijk
schoon te maken zijn. Probeer ook bij voorbaat te voorkomen dat kinderen (per ongeluk) iets kapot maken. Een vaas met bloemen op de salontafel staat misschien mooi, maar is snel omgestoten. Zorg dan ook dat kwetsbare en breekbare items op veilige hoogte staan waar kinderen niet bij kunnen.

Opgeruimd

Misschien wel de grootste uitdaging als het aankomt op kinderen en interieur is om het in huis enigszins opgeruimd te houden. Dit kun je makkelijker maken door ergens in huis een kinderhoek te creëren. Hiermee beperk je de ruimte waarin je kinderen kunnen spelen en voorkom je dat er overal in huis speelgoed rondslingert waar je over struikelt. Je kunt de kinderhoek leuk inrichten en het opgeruimd houden door voor voldoende opbergruimte te zorgen. Opbergruimte hoeft niet alleen te bestaan uit extra kasten, maar kunnen ook holle poefjes, manden of bijvoorbeeld een bureautje zijn. Zo zorg je voor een kidsproof interieur!